A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Ontdekking: Zelfs holbewoners waren dol op bling-bling

In een Marokkaanse grot vonden archeologen bewijs dat steentijdmensen een andere sieradensmaak hadden dan wij.

Tussen 2014 en 2018 werkten archeologen in de Bizmoune-grot aan de zuidwestelijke Atlantische kust van Marokko. In de grot, die in de steentijd tussen 142.000 en 150.000 jaar geleden bewoond werd, vonden ze o.a. 33 slakkenhuizen. Eerst leek dat weinig opmerkelijk, maar er blijkt toch sprake van een sensatie te zijn.

Amerikaanse onderzoekers bekeken de voorwerpen, die slechts 1,25 cm lang zijn, en concludeerden dat het de eerste juwelen ter wereld zijn.

‘We weten niet waar ze voor stonden, maar het waren duidelijk symbolische voorwerpen die zo gedragen werden dat andere mensen ze konden zien,’ aldus hoogleraar antropologie Steven Kuhn van de universiteit van Arizona.

De Bizmoune-grot ligt ca. 120 km ten noorden van Agadir in Marokko.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Kleine aanwijzingen waren van groot belang

De slakkenhuizen hadden kleine gaatjes, die natuurlijk gevormd waren. Maar de onderzoekers zagen ook dat het paarlemoer rond de gaatjes weggesleten was – waarschijnlijk omdat er een touwtje doorheen zat. Dat had de slijtage veroorzaakt.

Resten van rood pigment en oker op de slakkenhuizen wijzen er bovendien op dat sommige ooit beschilderd waren.

Dit bracht de onderzoekers tot de conclusie dat ze sieraden moeten zijn.

Als dat klopt, zijn de slakkenhuizen het oudste bewijs dat oermensen niet alleen hun lichaam beschilderden, maar ook halskettingen en armbanden droegen.