Onderzoeker vindt nieuw werk van Mozart in museum
Een Duitse muziekwetenschapper stuitte puur toevallig op een vermist werk van Mozart.

De ontdekte bladmuziek werd gepresenteerd op een grote persconferentie in een museum in Praag, waar bezoekers de ‘verloren’ muziek voor het eerst in ruim 200 jaar konden horen.
Bij toeval gevonden
In een museum in Tsjechië is een nieuw werk van de beroemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart ontdekt.
De zogenoemde cantate met de titel Per la Ricuperata Salute di Ofelia werd bij toeval gevonden door een Duitse muziekwetenschapper, die in het archief van een museum in Praag op zoek was naar andere documenten.
De vondst baarde veel opzien, omdat historici dachten dat alle exemplaren van het werk verloren waren gegaan. De naam van het werk was bekend uit oude, 18e-eeuwse kranten, maar pas nu is de bladmuziek gevonden en kan de muziek weer gespeeld worden.
Rivaal schreef mee
De ontdekte compositie stamt uit 1785 en is geschreven op een gedicht van Lorenzo da Ponte – de dichter die ook het libretto schreef voor bekende opera's van Mozart, zoals Don Giovanni en Le nozze di Figaro.
Bijzonder is dat het muziek is geschreven in samenwerking met de Italiaanse componist Antonio Salieri.
Salieri was in de gloriedagen van Mozart een van de machtigste musici van Oostenrijk, en volgens veel historici was de Italiaan een bittere rivaal van Mozart, die hem tegenwerkte waar hij maar kon.
Salieri kreeg de schuld van Mozarts dood
Volgens een van de theorieën was de rivaliteit en de haat tussen de twee mannen zo groot, dat Salieri Mozart in 1791 heeft vergiftigd.
Ook in de met Oscars bekroonde film Amadeus uit 1984 wordt Salieri aangewezen als de schuldige, ook al is nooit aangetoond dat Mozart en Salieri elkaar het licht in de ogen niet gunden.
De nieuwe vondst laat zien dat het waarschijnlijk wel meeviel met de rivaliteit – en dat de twee componisten in elk geval zo veel respect voor elkaar hadden dat ze konden samenwerken.
Beluister het ruim 200 jaar oude werk van Mozart in deze video: