Bernat Armangue/AP/Ritzau Scanpix

Oekraïens cultureel erfgoed gaat in vlammen op

Te midden van een bloedige invasie zetten musea alles op alles om de historische schatten van het land te redden.

Nu de Russische troepen oprukken en er bommen op Oekraïense steden vallen, lopen niet alleen mensen gevaar. Duizenden jaren aan cultureel erfgoed dreigt letterlijk in rook op te gaan.

In heel Oekraïne werken musea aan de evacuatie van verplaatsbare culturele artefacten. Werknemers blijven in oorlogsgebieden en overnachten in musea en kerken in de hoop kunstdieven op afstand te kunnen houden en de verspreiding van branden te kunnen voorkomen. Gebouwen en voorwerpen die niet vervoerd kunnen worden, worden met zandzakken beschermd.

Collecties mochten nog niet worden geëvacueerd

Oekraïense musea mochten vóór het uitbreken van de oorlog hun collecties niet verplaatsen, omdat dit paniek zou kunnen veroorzaken onder de bevolking. Nu probeert het personeel snel zo veel mogelijk te evacueren, maar de omstandigheden zijn moeilijk.

‘Het evacuatieprotocol in ons land bestaat voornamelijk uit verouderde en abstracte documenten. Veel ervan werden in de Sovjettijd opgesteld en zijn nooit in de praktijk getest,’ zegt Mychailo Zoebar van het Taras Sjevtsjenko-museum in Kiev.

Lees ook: Oekraïens en Russisch – wat is het verschil?

Om dezelfde reden werken Oekraïense musea in razend tempo aan een digitaal overzicht van de historische collecties van het land, zodat na de oorlog vermiste voorwerpen makkelijker kunnen worden getraceerd.