Niet aanraken: 7 onbegrijpelijke – en domme – museumongelukken

Sommige museumbezoekers kunnen hun handen niet van de tentoongestelde voorwerpen af houden. En dat heeft geleid tot gebroken benen, kapotte sarcofagen en een opsluiting in een vaginabeeld.

Ook musea worden door onheil getroffen. Zo maakte een kind een gat in een duur schilderij en zat een student vast in een vaginabeeld.

© YouTube/Creative Commons

In augustus tilden twee ouders hun zoontje over de touwen in het Prittlewell Priory Museum in het Engelse Essex.

Die touwen zijn er niet voor niets, maar de ouders lapten de regels aan hun laars en zetten hun kind pardoes in een zandstenen sarcofaag uit de middeleeuwen.

De sarcofaag viel om. Er kwam een grote barst in en er werd een stuk uit de bodem geslagen. Vervolgens sloegen ouders en kind op de vlucht. Tijd om een foto te maken hadden ze niet.

© Southend-on-Sea Borough

Deze Britse ouders zijn echter bij lange na niet de enigen die, bewust of onbewust, onvoorzichtig zijn omgesprongen met kostbare voorwerpen in musea.

Klok valt van de muur

In juni 2016 vernielde een man een kostbare klok in het National Watch and Clock Museum in Pennsylvania. De klok hing al tijden in alle rust in het museum, tot deze man en zijn vrouw langskwamen.

Video

Kroon valt in gruzelementen

In mei 2015 stootte een stelletje de kroon van een beeld van Hercules (Statua dei due Ercole) op het Piazza del Comune in het Italiaanse Cremona. De twee zouden op het beeld zijn geklommen om foto’s te maken.

Links het oorspronkelijke beeld van Hercules, rechts zie je hoe de kroon kapotgevallen is.

© Twitter @dianacorridori

Selfie levert gebroken been op

Selfie-ongelukken zijn een bekend verschijnsel. In 2014 brak een student die een selfie wilde maken het been van het beeld Barberini Faun in het museum Accademia di Brera in Milaan.

Gelukkig betrof het een kopie van het oud-Griekse origineel.

Barberini Faun

© Creative Commons

Vast in een vagina

Af en toe is de verleiding eenvoudigweg te groot. In juli 2014 kwam een student vast te zitten in het beeld Pi Chacan bij de universiteit van Tübingen in Duitsland.

Het kenmerkende van dit beeld is dat het op een vagina lijkt.

Pi Chacan

© Creative Commons

Kind maakt gat in schilderij

In 2015 maakte een onhandige jongen van 12 in Taiwan een gat in een schilderij dat 1,5 miljoen dollar waard was.

Het schilderij Bloemen van de Italiaan Paolo Porpora uit de 17e eeuw is een van de weinige werken die de kunstenaar zelf heeft gesigneerd.

Video

Gelukkig kon de schade in 12 uur worden gerepareerd.

Maria raakt een vinger kwijt

Niet alleen kinderen richten schade aan in musea. In 2013 brak een Amerikaanse toerist de vinger van een 600 jaar oud beeld van de Maagd Maria toen hij zijn eigen hand ernaast hield om de grootte te vergelijken.

Het kunstwerk is van de Italiaanse beeldhouwer Giovanni d’Ambrogi.