Mysterieuze rotspartij ontdekt in Bijbels meer

Israëlische archeologen hebben een niet-natuurlijke rotspartij ontdekt onder het Meer van Galilea. Mogelijk was het een enorm grafmonument.

Een enorme rotspartij in het Meer van Galilea doet de geleerden versteld staan. De 10 meter hoge structuur heeft een diameter van 70 meter en bestaat uit zo’n 60.000 reusachtige basaltstenen. Archeoloog Yitzhak Paz van de Ben-Gurion Universiteit is van mening dat het stenen gevaarte door mensenhanden is gemaakt en ten minste 4000 jaar oud is.

"Er zijn in de omgeving nog meer megalithische structuren uit die tijd gevonden" zegt hij.

De Israëlische archeologen ontdekten de rotspartij al in 2003 bij een sonaronderzoek van de bodem van het meer. Ze hebben vervolgens duikers naar beneden gestuurd, want de structuur ligt te diep om vanaf de oppervlakte te zien. De rotspartij, die mogelijk een gigantisch grafmonument is, ligt ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van de prehistorische stad Khirbet Kerak. Volgens Yitzhak Paz stamt de structuur waarschijnlijk uit de bloeitijd van die stad in het 3e millennium voor Christus.

"Het was de machtigste en best versterkte stad in de regio – en feitelijk in geheel Israël", aldus de archeoloog.

Volgens experts had de stad destijds zo’n 5000 inwoners en was hij ingericht met geplaveide straten en vestingwerken. We kunnen dus aannemen dat de leiders van de stad over de nodige kennis en middelen voor het grafmonument beschikten. Wie er in dat geval in het graf zou liggen, is onbekend.