Mannenkorsetten en levende hagedissen: de gekste modegrillen

Franse mannen wurmden zich in een korset om in hun getailleerde kleding te kunnen passen en levende hagedissen waren het favoriete sieraad van Amerikaanse vrouwen.

Een hagedis als accessoire op je arm was een grote trend in de jaren 1920.

© Fox Photos/Getty Images

1. Sami leverden inspiratie voor sprookjesschoenen

De Sami (voorheen: Lappen) vormen de oorspronkelijke bevolking van Noord-Scandinavië. Zij hebben altijd als nomaden geleefd in Lapland, dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De Sami droegen speciale skischoenen om zich eenvoudig te kunnen verplaatsen in het sneeuwrijke en bergachtige landschap.

Deze speciale Sami-skischoenen zijn blijkbaar de inspiratiebron voor elfenschoenen geweest.

Elfen zijn wezentjes uit de Scandinavische mythologie en in de loop van de tijd zijn ze vaak afgebeeld met puntschoenen met lange, spitse oren.

Een groep Sami uit de Zweedse provincie Härjedalen, eind 18e eeuw, met de speciale skischoenen met een spitse, opstaande neus.

© Swedish National Heritage Board @ Flickr Commons & Shutterstock

2. Griezelig pak beschermde artsen tegen de dood

In de 17e eeuw woedde de pest wederom in Europa en daarom ontwierp de Franse geneesheer Charles de Lorme een pak dat de pestmeesters tegen deze ziekte moest beschermen.

Het pak werd al gauw het symbool van de zekere dood en de pestmeester was op lange afstand te herkennen aan zijn typische, maar onmisbare masker. De lange snavel diende namelijk een belangrijk doel: deze was gevuld met parfum en kruiden die de stank op afstand hielden en de dokter in leven moesten houden.

3. Mannen droegen een korset

De Franse aristocratie was in de 19e eeuw zo geobsedeerd door het ideale figuur dat het korset vast deel van de garderobe uitmaakte.

Dit corrigerende ondergoed was niet alleen populair onder de vrouwen. De mannen van toen wilden hun lichamen zodanig vormgeven dat ze de getailleerde kleding die toen modern was konden passen.

Veel mensen staken de draak met de Fransen en hun korsetten. Andere Europese mannen waren namelijk van mening dat een man niet zo veel tijd voor de spiegel aan zijn uiterlijk moest besteden.

Naar verluidt had het korset ook een gezondheidsbevorderend effect op de mannen, doordat het steun bood aan de rug en rugspieren.

© Wikimedia Commons (public domain)

4. Vrouwen hadden levende hagedissen als sieraad

In het New York van de jaren 1890 was het onder vrouwen populair om levende dieren als sieraad te gebruiken. Bijvoorbeeld door kleine hagedissen aan een riempje op de arm mee te nemen. Deze hagedissen werden verkocht als ‘kameleons’ die van kleur konden veranderen en daardoor bij elke outfit pasten.

Dit werd al gauw te veel voor de dierenrechtenorganisatie ASPCA, die de overheid in New York verzocht om een verbod uit te vaardigen waarin stond dat het voortaan illegaal was om hagedissen te verkopen.

Deze gril duurde echter overal in Amerika nog tientallen jaren voort en op een later tijdstip werden ook broches van levende kevers populair.

5. Huzaren droegen uniform met doodskoppen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de SS’ers van Hitler erom bekend dat ze angstaanjagende doodshoofden op hun uniform hadden.

Deze traditie dateert echter al uit de 18e eeuw, toen Pruisische huzaren een schedel met gekruiste beenderen op hun uniform droegen.

Dit symbool gaf aan dat de huzaren bereid waren om hun leven voor de regent op het spel te zetten en niet bang waren voor de dood.

Hans Heinrich Lammers was tijdens de 2e Wereldoorlog Obergruppenführer bij de SS-troepen van Hitler en daarom droeg hij het SS-uniform met het doodshoofd op zijn pet.

© Bundesarchiv, Bild 146-2008-0276 / CC-BY-SA 3.0