Kwade geesten werden verdreven met versleten schoen

Een gebruikte schoen zat 300 jaar verborgen in een muur van Cambridge University. De schoen maakte deel uit van een ritueel dat bescherming moest bieden tegen kwade geesten.

De schoen, die Cambridge University tegen kwade geesten moest beschermen, is 300 jaar oud en heeft maat 39.

© Cambridge Archeological Unit

De afgelopen 400 jaar vonden er tussen de muren van de Senior Combination Room van de Britse Cambridge University historische gebeurtenissen plaats.

Hier verloofde Karel I van Engeland zich in de jaren 1620 met zijn toekomstige vrouw, Henriëtta Maria, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier een aantal plannen voor D-day gesmeed.

Maar niemand wist dat het vertrek onder magische bescherming stond. Tot bouwvakkers op 1 augustus een 300 jaar oude schoen, maat 39, met een gat in de zool aantroffen in een muur.

Kwade geesten in de val gelokt

Tot in de 20e eeuw was er veel bijgeloof in Engeland, en de Britten waren vooral bang voor kwade geesten. Om daar korte metten mee te maken, werden bijvoorbeeld gebruikte schoenen in muren verstopt – ze moesten de geesten weglokken van mensen. Onderzoekers denken dat er in de 14e eeuw al schoenen in muren werden verborgen.

Maar er waren meer manieren om van kwade geesten af te komen. Ook heksenflesjes met haar en urine werden in muren verborgen, samen met wijn, naalden en kruiden. En het ergste kwaad werd bestreden met dode katten.

De schoen was zo versleten dat er gaten in de zolen vielen.

© Cambridge Archeological Unit

Belangrijk bewijs van bijgeloof

Sinds de jaren 1950 zijn er in Noord-Europa bijna 2000 schoenen opgedoken in allerlei gebouwen, van kloosters tot kathedralen en kastelen. 'Het zijn belangrijke getuigenissen van het bijgeloof dat in Noord-Europa eeuwenlang bestond,' aldus Richard Newman van de archeologische afdeling van Cambridge. Hij voegt eraan toe dat de schoen die op de universiteit is gevonden, heel goed van een rector geweest kan zijn.