Volgens politiek analisten probeert Saoedi-Arabië zichzelf op de kaart te zetten als kunstland, en daarmee zou de koop politiek zijn.
In lijn hiermee ging in 2017 het gerucht dat Salvator Mundi in een nieuw kunstmuseum in de naburige Verenigde Arabische Emiraten zou worden tentoongesteld – een land waar de Saoedische kroonprins graag goede banden mee wil hebben.
Maar die tentoonstelling kwam er helemaal niet, en nu is onbekend waar Salvator Mundi zich bevindt.
Herkomst van Salvator Mundi is twijfelachtig
Salvator Mundi zou rond 1500 zijn geschilderd door Leonardo da Vinci, en tot de herontdekking in 2005 dacht men dat het werk vernietigd was.
In eerste instantie werd vermoed dat het werk een kopie van Leonardo’s originele Salvator Mundi was. Experts oordeelden dat het werk door een leerling van de meester was geschilderd.
Tijdens de restauratie in 2006 kwamen meerdere technieken tevoorschijn die bij Leonardo hoorden. Daarom werd het werk toch aan hem toegeschreven.
Nog steeds twijfelen veel kunstkenners aan de herkomst van het schilderij, en Salvator Mundi zorgt nog steeds voor veel discussie in de kunstwereld.
Volgens de Amerikaanse kunsthistoricus Robert B. Simon werd de originele Salvator Mundi meer dan 30 keer gekopieerd door Leonardo’s leerlingen.