Getty Images/Wikimedia
Salvator Mundi

Wat is het duurste kunstwerk ooit?

In 2017 betaalde een onbekende koper een torenhoge prijs voor een 500 jaar oud schilderij. Maar kunstkenners zijn het er nog steeds niet over eens welke schilder het werk creëerde.

Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de wereld) is het duurste – en misschien wel het meest omstreden – kunstwerk ooit.

Het werk werd in november 2017 voor 450 miljoen dollar (ongeveer hetzelfde in euro) verkocht door het veilinghuis Christie’s in New York.

De koper bleef anoniem, maar slechts een paar maanden later schreven meerdere Amerikaanse media dat de nieuwe eigenaar de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman was. De prins zou het via een tussenpersoon hebben bemachtigd.

Schilderijen brachten miljoenen op

Leonardo da Vinci’s doek Salvator Mundi bracht in 2017 ruim 450 miljoen euro op – en daarmee werd het het duurste kunstwerk ooit. Op de lijst van duurste kunstwerken staan nog meer schilderijen van de allerberoemdste kunstenaars.

Interchange
© Andrew Cho

Interchange

Kunstenaar: Willem de Kooning.
Verkoopjaar: 2015.
Prijs: Circa 370 miljoen euro.
Koper: Kenneth C. Griffin, Amerikaanse zakenman.

De kaartspelers
© The Yorck Project

De kaartspelers

Kunstenaar: Paul Cézanne.
Verkoopjaar: 2011
Prijs: Circa 310 miljoen euro.
Koper: Qatar.

Paul Gauguin
© Kunstmuseum Basel

Wanneer ga je trouwen?

Kunstenaar: Paul Gauguin.
Verkoopjaar: 2014.
Prijs: Circa 240 miljoen euro.
Koper: Qatar.

Volgens politiek analisten probeert Saoedi-Arabië zichzelf op de kaart te zetten als kunstland, en daarmee zou de koop politiek zijn.

In lijn hiermee ging in 2017 het gerucht dat Salvator Mundi in een nieuw kunstmuseum in de naburige Verenigde Arabische Emiraten zou worden tentoongesteld – een land waar de Saoedische kroonprins graag goede banden mee wil hebben.

Maar die tentoonstelling kwam er helemaal niet, en nu is onbekend waar Salvator Mundi zich bevindt.

Herkomst van Salvator Mundi is twijfelachtig

Salvator Mundi zou rond 1500 zijn geschilderd door Leonardo da Vinci, en tot de herontdekking in 2005 dacht men dat het werk vernietigd was.

In eerste instantie werd vermoed dat het werk een kopie van Leonardo’s originele Salvator Mundi was. Experts oordeelden dat het werk door een leerling van de meester was geschilderd.

Tijdens de restauratie in 2006 kwamen meerdere technieken tevoorschijn die bij Leonardo hoorden. Daarom werd het werk toch aan hem toegeschreven.

Salvator Mundi

Is het duurste kunstwerk ooit, Salvator Mundi, een werk van Leonardo da Vinci? Daar zijn kunsthistorici het nog steeds niet over eens.

© Getty Images/Wikimedia

Nog steeds twijfelen veel kunstkenners aan de herkomst van het schilderij, en Salvator Mundi zorgt nog steeds voor veel discussie in de kunstwereld.

Volgens de Amerikaanse kunsthistoricus Robert B. Simon werd de originele Salvator Mundi meer dan 30 keer gekopieerd door Leonardo’s leerlingen.