CHRISTIE’S

Waardevol antiek standbeeld verkocht als tuinversiering

Een Brits echtpaar kocht 20 jaar geleden een beeld voor in de tuin. Hun vermoeden dat het een verdwenen meesterwerk moest zijn, werd steeds sterker. Een expert wist het antwoord.

Een anoniem Brits echtpaar deed in 2002 de aankoop van hun leven op een veiling waar ook kruiken en tuinkabouters werden verkocht: een ietwat viezige, ongeïdentificeerde marmeren sculptuur.

De kopers betaalden er zo’n 6000 euro voor, maar na een schoonmaakbeurt kwamen ze erachter dat het standbeeld een aanzienlijk betere kwaliteit had dan verwacht.

Ze namen contact op met het veilinghuis Christie’s, en dat concludeerde: de sculptuur is een meesterwerk van Antonio Canova (1757-1822) dat jaren geleden spoorloos verdween. Christie’s schat dat het werk tussen 6 en 9,5 miljoen euro zal opbrengen bij een veiling die op 7 juli plaatsvindt.

De Liggende Magdalena uit de catalogus van Christie’s. De Bijbelse Maria Magdalena was een van de lievelingsthema’s van Canova. Twee andere sculpturen van haar staan in het Strada Nuova Musea in Genua en in de Hermitage in Sint-Petersburg.

© Christie’s

Napoleon huurde Canova in

Het marmeren standbeeld Liggende Magdalena werd oorspronkelijk gemaakt in opdracht van een Britse premier, Robert Jenkinson.

De kunstenaar Antonio Canova was begin 19e eeuw een van de beroemdste neoklassieke beeldhouwers van Europa, en zelfs Napoleon Bonaparte wilde door hem vereeuwigd worden. Vandaag de dag kun je Canova’s werken onder meer bewonderen in het Louvre in Parijs.

Jenkinsons familie verkocht in 1852 de liggende schoonheid. In 1920 wisselde het voor de zoveelste keer van eigenaar en ging de informatie over de waardevolle herkomst verloren omdat het als onderdeel van een inboedel werd verkocht.

Nu is de Liggende Magdalena weer terecht, en verzamelaars zien reikhalzend uit naar de veiling.