EPA

Verkocht Marilyn Monroe-schilderij verbreekt alle records

Vergeet Picasso, Dalí en Munch. Tijdens een veiling bij Christie’s bleek dat de duurste kunst gemaakt is door Andy Warhol.

Er wordt niet elke dag een Marilyn Monroe-portret van Andy Warhol te koop aangeboden. De interesse in het werk Shot Sage Blue Marilyn bij veilinghuis Christie’s in New York was dan ook groot.

De veiling was in amper vier minuten beslecht, en de prijs steeg tot een duizelingwekkende 184 miljoen euro. Daarmee werd het iconische werk van Andy Warhol het duurste schilderij dat in de 20e eeuw is gemaakt.

Warhol verslaat hiermee het werk van Pablo Piccaso. Zijn Les Femmes d’Alger uit 1955 werd zeven jaar geleden verkocht voor 168 miljoen euro.

De veiling maakte van het Marilyn Monroe-portret meteen ook het duurste werk dat een Amerikaanse kunstenaar ooit heeft geschilderd.

Veel van de werken van Andy Warhol gingen over symbolen van de Amerikaanse cultuur. Hij schilderde dollartekens, soepblikken, filmsterren en politici.

© Public domain

Schilderij werd beschoten

De recordprijs kwam deels door het motief − de filmdiva Marilyn Monroe (1926-1962) − en deels door het feit dat Andy Warhol de populairste Amerikaanse kunstenaar is. Maar ook vandalisme verhoogde de prijs:

Het iconische schilderij behoort tot een serie van vier portretten in verschillende kleuren − gebaseerd op een persfoto van Marilyn Monroe in de film Niagara.

In 1964 bezocht Dorothy Podber – bekend van haar performance art – Warhols atelier. Daar stonden de vier Monroe-portretten tegen de muur. Podber vroeg of ze de werken mocht ‘schieten’, en omdat Warhol dacht dat ze fotograferen bedoelde, zei hij ja.

Daarop trok Podber haar pistool en beschoot de schilderijen.