Channel 4/Rob Parfitt

Tv-programma wil Hitlers kunst vernielen

Als de kijkers ervoor stemmen, wil de presentator van een nieuw Brits tv-programma schilderijen en beelden van omstreden kunstenaars vernielen. Hitler en Picasso kunnen in vlammen opgaan.

Kun je een kunstwerk op waarde schatten, al is de kunstenaar een controversiële figuur? Die vraag stelt een nieuw Brits tv-programma.

De zender Channel 4 heeft een schilderij gekocht van Adolf Hitler, die miljoenen mensenlevens op zijn geweten heeft.

Ook werken van Pablo Picasso, die vrouwen mishandelde en de voor kindermisbruik veroordeelde Britse schilder en tv-ster Rolf Harris zullen langskomen in het programma.

Programmadirecteur Ian Katz van Channel 4 zegt:

‘In het programma zullen pleitbezorgers voor elk kunstwerk optreden. Ze zullen Hitler niet verdedigen, maar wel beargumenteren dat zijn karakter en daden niet mogen bepalen of een kunstwerk mag bestaan.’

Uiteindelijk mag het publiek bepalen of presentator Jimmy Carr het kunstwerk al dan niet zal vernielen in het programma Jimmy Carr Destroys Art (Jimmy Carr vernielt kunst).

Op zijn 23e schilderde Hitler de Weense Karlskirche. Het is echter niet bekend welk werk Channel 4 heeft gekocht. Er zijn in de loop der jaren meer dan 50 doeken van Hitler geveild.

© Adolf Hitler

Professor: Werken moeten blijven

Nog voordat het op de buis is geweest, heeft het programma opschudding gewekt onder o.a. joodse organistaties en kunstkenners.

Hoogleraar kunst dr. Sam Rose van St. Adrews University wijst op de historische waarde van de werken:

‘Hoe ongelukkig ook, werken van Hitler en Gill (de pedofiele kunstenaar Eric Gill, red.) maken deel uit van de geschiedenis en kunnen ons iets over onszelf leren. Ze horen in een archief om bestudeerd te worden,’ stelt Rose.