Theorie: Michelangelo provoceerde kerk met vrouwelijke geslachtsorganen

De acht ramskoppen die Michelangelo schilderde in de Sixtijnse Kapel, waren een ode aan het vrouwelijke. Dat zegt een groep onderzoekers, die menen dat de ramskoppen symbool staan voor de baarmoeder.

De Sixtijnse Kapel

Zie jij de geheime boodschap van Michelangelo?

© Wikimedia

Het lijkt heel onschuldig: acht ramskoppen sieren het gigantische fresco van de kunstenaar Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

Maar volgens onderzoekers van de Federal University of Health Sciences of Porto Alegre in Brazilië staan de ramskoppen symbool voor de vrouwelijke voortplantingsorganen – baarmoeder, eierstokken en eileiders – en zijn ze een eerbetoon aan de vrouw en een provocatie aan het adres van het mannenbolwerk van de katholieke kerk.

Volgens de Federal University of Health Sciences in Porto Alegre lijkt de kop van een ram zo sterk op de inwendige geslachtsorganen van de vrouw dat het geen toeval kan zijn.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Wraak op de kerk

Michelangelo werd in 1508 door paus Julius II gecontracteerd om de Sixtijnse Kapel te schilderen, maar kreeg al snel onenigheid met de paus, die de hele tijd kritiek had op zijn werk.

Als wraak stopte hij allemaal geheime codes in het schilderij, en toen hij later werd gevraagd ook de achtermuur van de kapel te schilderen, streek hij de kerk tegen de haren in met naaktschilderingen.

'Net als andere renaissancekunstenaars uit zijn tijd stopte Michelangelo vaak anatomische figuren, seksuele toespelingen en grove beledigingen aan het adres van zijn opdrachtgevers in zijn werk, zonder dat die het door hadden,' zegt dr. Deivis de Campos van de Federal University of Health Sciences. Hij voegt eraan toe dat het vrouwelijke heilig was voor Michelangelo, omdat vrouwen nieuw leven konden voortbrengen, terwijl ze voor de kerk een bedreiging vormden.

Verborgen symbolen

Michelangelo werkte vier jaar aan het fresco, dat 5381 vierkante meter beslaat en meer dan 300 figuren uit het scheppingsverhaal en andere vertellingen uit het Bijbelboek Genesis bevat. Onderzoekers hebben sindsdien steeds meer vrouwelijke symbolen gevonden in het enorme schilderij. Het meest recent dus de ramskoppen als symbool voor de baarmoeder.