metmuseum.com

Tentoonstelling met antieke kleurrijke standbeelden

Een Amerikaans museum heeft erop los geschilderd. Antieke marmeren beelden van duizenden jaren geleden hebben nu hun oorspronkelijke kleurenpracht terug.

De stadscentra van het oude Rome en Athene stonden niet vol witte marmeren beelden. Het was een grote kleurrijke bedoening. Toen archeologen de standbeelden opgroeven, was er vaak nog maar een glimp te zien van de kleurenpracht van vóór de beschadiging door zuurstof.

The Metropolitan Museum of Art in New York exposeert nu een aantal van de beroemdste beelden – beschilderd zoals 2000 jaar geleden. Over de hele wereld hebben andere musea ook geverfde kopieën gemaakt, maar de grondige poging tot nauwkeurige beelden van The Met is ongeëvenaard.

De tentoonstelling ‘Chroma: Ancient Sculpture in Color’ is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen archeologen, kunstenaars en chemici. De oorspronkelijke kleur van de originele beelden werd eerst nauwkeurig onderzocht met UV-licht en gevoelige meetinstrumenten.

Sfinxen waren populaire fabeldieren in het oude Griekenland. De kleurloze versie was vele jaren te zien in The Met, maar in 500 v.Chr. wemelde het van de kleuren op het schiereiland Attica.

© metmuseum.com

Tentoonstelling geopend tot maart

In elk hoekje van de standbeelden werd gezocht naar pigmentresten die de kleuren van de gezichten, ogen, haren en kleren konden onthullen. Van sommige beelden hadden de experts ook oude tekeningen, die gemaakt zijn toen de beelden gevonden werden en de kleur er nog op zat.

Vervolgens maakte een kunstenaar een nauwkeurige 3D-kopie – een minstens net zo tijdrovend proces. De expositie is tot en met 26 maart 2023 te bewonderen in The Met.