Technologie onthult verborgen meesterwerk Degas

Onder de oppervlakte van een schilderij van de impressionist Edgar Degas schuilt een geheim portret, blijkt uit onderzoek.

Met geavanceerde röntgentechnologie is het verborgen werk zichtbaar gemaakt.

© David Thurrowgood & National Gallery of Victoria/The Australian Synchrotron

Met geavanceerde röntgentechnologie hebben Australische onderzoekers een schilderij gereconstrueerd dat onder het beroemde Portret van een vrouw van Edgar Degas verstopt zat.

Sinds 1922 onderwerp van discussie

‘We vroegen ons al heel lang af wat er onder dit schilderij zat,’ zegt David Thurrowgood, conservator van het Queen Victoria Museum and Art Gallery in Australië, die de leider was van het project.

In 1922 was al een verkleuring te zien door het onderliggende schilderij, maar pas bijna een eeuw later is de technologie zover gevorderd dat kunsthistorici hun nieuwsgierigheid kunnen bevredigen.

Fotografische precisie

33 uur lang werd het werk gescand met synchrotronstraling en röntgenfluorescentie­spectroscopie om zo de metaaldeeltjes in de kleuren op het doek in kaart te brengen.

Met de data van de scans kon het verborgen portret met bijna fotografische precisie worden gereconstrueerd.

De onderzoekers denken zelfs te weten dat het verborgen werk een portret is van Emma Dobigny, een populair model bij schilders in de jaren 1870.

Het portret links is altijd zichtbaar geweest. Maar met de nieuwe technologie is het portret rechts ook aan het licht gekomen.