Ansorena.com
Caravaggio, kroning met doornen

Stoffig schilderij bleek meesterwerk

De hoogleraar was stomverbaasd toen een veiling een nog onbekend 17e-eeuws schilderij te koop aanbood – van het genie Caravaggio nog wel.

Hoogleraar Massimo Pulini van de kunstacademie van Bologna kon zijn ogen nauwelijks geloven toen een vriend hem een schilderij liet zien dat op een Spaanse veiling te koop was aangeboden.

Het 17e-eeuwse werk was getaxeerd op 1500 euro en was volgens het veilinghuis geschilderd door een Spanjaard die de Italiaanse renaissancemeester Caravaggio (1571-1610) imiteerde. Maar Pulini twijfelde niet:

‘Ik wist meteen dat het een Caravaggio was.’

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) wordt gezien als een van de grootste Italiaanse kunstenaars, vergelijkbaar met Leonardo da Vinci (1452-1519) en Michelangelo Buonarotti (1475-1564).

© Ottavio Leoni

De hoogleraar zag ‘specifieke details die bevestigden dat het werk van Caravaggio was, zoals de hoek van Jezus’ hoofd, het licht en het gezicht van de soldaat, dat doet denken aan Jonge, zieke Bacchus, een van Caravaggio’s beroemdste werken.’

Caravaggio-schilderij: Kroning met doornen

Op het meesterwerk van 111 x 86 cm staat Jezus met een doornenkroon, kort voor zijn kruisiging.

© Ansorena.com

Werk kan 135 miljoen opbrengen

Pulini is er zeker van dat het gaat om De kroning met doornen, dat Caravaggio in 1605 schilderde voor een wedstrijd. Hoe het werk in Spanje terechtkwam, is een raadsel.

Het wordt door experts getest voor definitief kan worden vastgesteld of het een echte Caravaggio is. Voorlopig is het werk van de veiling gehaald en heeft de Spaanse regering export verboden. Als het weer te koop wordt aangeboden, zal de prijs flink hoger zijn.

Een Italiaanse kunstexpert schat dat de prijs rond de 50 miljoen euro zal liggen als een Spaans museum het koopt. Bij verkoop aan een particuliere verzamelaar kan het ruim 135 miljoen euro opbrengen.