Louvre Abu Dhabi, Shutterstock

Saoedische prins kocht vals Da Vinci schilderij

Een lid van de Saoedische koninklijke familie is in verlegenheid gebracht. Experts noemen zijn dure renaissanceschilderij een vervalsing.

Ruim 400 miljoen euro betaalde de Saoedische prins en minister van Cultuur Badr bin Abdullah in 2017 voor een schilderij. Volgens het Britse veilinghuis Christie’s in Londen was het een meesterwerk van Leonardo da Vinci (1452-1519).

Vier jaar later trekt een van ’s werelds meest gerenommeerde instituten, het Prado Museum in Madrid, de echtheid van het schilderij in twijfel. De prins dacht dat hij het originele werk Salvator Mundi had gekocht, waarvan experts weten dat Da Vinci er zelf ten minste één versie van heeft geschilderd. Maar het origineel kan sindsdien verloren zijn gegaan.

De Salvator Mundi van de prins zou wel eens geschilderd kunnen zijn door leerlingen van Da Vinci, aangezien er in de loop der jaren verschillende versies van het werk zijn gemaakt in het atelier van de meester.

Het Prado schaart zich hiermee achter een beoordeling van Da Vinci-kenner Vincent Delieuvin van het Louvre Museum in Parijs. Hij bekritiseert het doek van de prins omdat het ‘details van verrassend lage kwaliteit’ bevat.

Delieuvin meent dat een andere versie van Salvator Mundi een grotere kans heeft Da Vinci’s origineel te zijn. Dit schilderij is in 1999 verkocht aan een particuliere kunstverzamelaar.

Prins Badr bin Abdullah kocht het peperdure schilderij.

© Ministry of Culture, Saudi Arabia

Serieuze gok voor Arabisch Louvre

Prins Badr bin Abdullah zou deze blunder van 400 miljoen euro hebben begaan met de bedoeling het schilderij tentoon te stellen op het prestigeproject van de oliesjeik: het nieuwe Louvre in Abu Dhabi. Of het schilderij daar nog zal hangen is niet bekend.