Salvador Dalí wordt opgegraven voor een vaderschapstest

Een 61-jarige vrouw beweert de bastaarddochter van Dalí te zijn. De rechtbank in Madrid geeft toestemming om het lichaam van de kunstenaar op te graven voor een DNA-test.

28 jaar na zijn dood wordt het lichaam van de schilder Salvador Dalí onderworpen aan een vaderschapstest.

© Creative Commons/Allan Waren

Sinds 1989 ligt de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí begraven in de plaats Figueres in het noordoosten van Spanje. Maar nu zal zijn rust worden verstoord.

De tarotkaartlezeres Pilar Abel beweert een dochter van de schilder te zijn. Om die bewering te bevestigen of te ontkrachten, heeft de rechtbank in Madrid bepaald dat Dalí’s lichaam moet worden opgegraven. Dat schrijft de New York Times.

Moeder ontmoette schilder in dorp

De moeder van Pilar Abel, Antonia Martínez de Haro, bracht als kindermeisje een paar zomers door in het dorp Port Lligat, waar ook Dalí en zijn in Rusland geboren vrouw Gala woonden.

Pilar Abel beweert dat haar moeder een korte affaire met Dalí heeft gehad en door hem zwanger is gemaakt.

Pas zeven jaar geleden confronteerde Abel haar moeder met wat ze als achtjarig meisje van haar oma had gehoord: dat Salvador Dalí haar vader was. En haar moeder bevestigde dit.

Uitspraak wordt aangevochten

De tarotkaartlezeres liet in 2007 al een DNA-test doen op basis van een dodenmasker van de schilder. Maar het resultaat was niet eenduidig.

Daarom spande Pilar Abel in 2015 een rechtszaak aan tegen de Spaanse staat en de stichting van Dalí. En nu heeft de rechtbank bepaald dat ze recht heeft op een geldige DNA-test.

In zijn testament liet Dalí werken na aan de Spaanse staat ter waarde van honderden miljoenen euro's. De stichting wil in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.