Giunti Editore/Lattanzio Querena & Wiki Media Commons
Leonardo da Vinci en zijn moeder

Nieuw document onthult: Moeder van Da Vinci was slavin

Een Italiaanse hoogleraar wilde gewoon een historische roman schrijven, maar ontdekte een vergeten brief van Leonardo da Vinci’s vader. De brief zet de familierelaties van de grote kunstenaar op hun kop.

We dachten altijd dat Leonardo da Vinci een zoon was van de notaris Piero da Vinci en de boerendochter Caterina. Maar met dat beeld maakt hoogleraar Carlo Vecce van de universiteit van Durham korte metten. Voor zijn historische roman Il sorriso di Caterina – La madre de Leonardo (De glimlach van Caterina – de moeder van Leonardo), dook hij in de historische archieven van Florence.

Vecce is een expert op het gebied van Da Vinci en schreef meerdere academische werken over de grote renaissancekunstenaar. Bij de research voor zijn nieuwe roman stuitte hij onder meer op een brief van Leonardo’s vader Piero, waarmee deze zes maanden na de geboorte van zijn zoon een Circassische slavin die Caterina heet, vrijmaakt.

Vecce concludeert dat het hier gaat om de moeder van Leonardo da Vinci. ‘Ze werd ontvoerd in de Kaukasische bergen, meerdere malen verkocht en doorverkocht in Constantinopel en daarna Venetië, om uiteindelijk in Florence terecht te komen. Hier ontmoette ze de jonge notaris Piero da Vinci.’

Huis waar Leonardo da Vinci opgroeide

Veel historici denken dat Leonardo da Vinci is geboren in dit huis in het dorp Anchiano in de Toscaanse regio Vinci.

© Roland Arhelger/Public Domain

Niet alle historici zijn het eens

Vecces theorie veroorzaakt opschudding onder historici. En niet iedereen is het met hem eens. Een van de sceptici is hoogleraar Martin Kemp van Oxford University: ‘Carlo Vecce is een briljant onderzoeker. Het is verrassend dat hij zijn documenten heeft gepubliceerd in de vorm van een fictief verhaal,’ zegt hij. ‘Ik denk nog steeds dat Da Vinci’s moeder een boerenmeisje was.’

Kemp erkent echter wel dat Vecces theorie ‘mogelijk’ is.