Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Rotstekeningen Zweden

Mysterieuze rotstekeningen gingen schuil achter Zweeds mos

Zweden staat bekend om zijn prachtige prehistorische rotstekeningen, maar archeologen stonden toch even te kijken toen ze een grote rots vol mos onderzochten. De unieke tekeningen waren vanaf het water gemaakt.

In het zuidwesten van Zweden ontdekten archeologen onlangs een aantal oude rotstekeningen die eerder over het hoofd waren gezien.

Toen ze een grote rots onderzochten, spotten de archeologen de rand van een door mensen gemaakte uitkerving in de steen, die voor de rest verborgen werd door een dikke laag mos.

Door het mos te verwijderen legden de archeologen over een lengte van 15 meter een reeks spectaculaire rotstekeningen bloot. Ze stellen 13 schepen, zeven mensen, negen paarden en vier wagens. voor

‘Dit zijn grote dingen, waaronder een 2 meter lang schip en een persoon van meer dan 1 meter hoog,’ zegt archeoloog Andreas Toreld, die betrokken was bij de ontdekking.

Rotstekeningen Zweden

De pas ontdekte rotstekeningen zijn met wit ingekleurd om ze duidelijker te maken.

© Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Steenhouwers werkten op een boot

‘De motieven zijn niet uniek, maar de locatie wel: een bijna verticale rotspunt,’ legt Toreld uit. Toen de rotstekeningen werden gemaakt in de 7e of 8e eeuw v.Chr., stak de rots vanuit een eilandje uit.

De makers moeten dan ook in een bootje gezeten of gestaan hebben toen ze de afbeeldingen in de rots krasten, die te zien waren door iedereen die langsvoer.

Nu ligt de steen 12 meter boven de zeespiegel, maar toen de figuren werden gekerfd, bevonden ze zich vlak boven de waterlijn. Dat is nog te zien, want algen hebben het onderste deel van de steen in de loop der jaren donkerder gemaakt.

Dit zijn bepaald niet de eerste rotstekeningen die in dit gebied zijn gevonden. Ze liggen niet ver van de beroemde rotstekeningen van Tanum, die uit dezelfde periode dateren. Het is dus niet ondenkbaar dat beide tekeningen van de hand van dezelfde kunstenaars zijn.