Sommige stenen krijgers houden een schild boven hun hoofd, andere hebben een zwaard of boog.

Mysterieuze krijgers herrijzen

Onderzoekers hebben brokstukken van 25 krijgerstandbeelden in elkaar gezet die 2700 jaar geleden graven op Sardinië bewaakten.

Naacht jaar priegelwerk zijn onderzoekers erin geslaagd om een uniek leger van standbeelden op Sardinië te reconstrueren. Het bestaat uit 33 stenen krijgers, waarvan er nu 25 in elkaar gezet zijn. Zo’n 3000 jaar geleden werden ze verbrijzeld.

Volgens de onderzoekers komen de meer dan twee meter lange krijgers uit de tijd rond 700 v.Chr. De resten werden in de jaren 1980 opgegraven, maar de vele duizenden brokstukken lagen in opslag tot conservatoren in 2004 aan deze enorme puzzel begonnen te werken.

De krijgers dragen zwaarden, bogen en schilden, en zouden een aantal konings-graven uit de ijzertijd bewaakt hebben. Deze groep standbeelden is de enige van zijn soort in Europa, en daarom kunnen de onderzoekers alleen maar raden naar de betekenis. Waarschijnlijk hebben Carthaagse troepen de beelden kapotgeslagen.

Het herrezen leger heeft de zogeheten nuraghecultuur van Sardinië opnieuw in de belangstelling gebracht. Deze cultuur bloeide van 1500 tot 500 v.Chr. en bouwde zo’n 7000 torens die nu nog op het eiland staan.

Bekijk ook ...