National Heritage Institute (NPÚ)

Museum moet door nazi’s geroofde werken teruggeven

Meesterwerken uit de renaissance keren terug naar het Tsjechische kasteel waar Hitlers handlangers ze ruim 70 jaar geleden stalen.

Een prachtig versierd schild uit het 16e-eeuwse Italië hing tot voor kort in The Philadelphia Museum of Art. Maar nu heeft het museum het teruggegeven aan Kasteel Konopiště in Tsjechië. Tijdens de Duitse bezetting van 1938 tot 1945 werd het meesterwerk geroofd

De Italiaanse kunstenaar Girolamo di Tommaso da Treviso maakte het schild rond 1535 als geschenk voor keizer Karel V. Via omwegen kwam het terecht in het kasteel in Benesov, 45 kilometer onder Praag.

Het Amerikaanse museum vermoedde al langer dat een schild in zijn collectie het verdwenen exemplaar van Da Treviso was. In de jaren 1970 had het museum dit schild gekregen van een Amerikaanse verzamelaar van Duitse afkomst. Maar pas dit jaar hebben foto’s definitief aangetoond dat het om het verdwenen meesterwerk gaat.

Op het schild staan Romeinse legionairs afgebeeld die Carthago bestormen.

© Philadelphia Museum of Art

Schild moest in megamuseum komen

In 1943 werden alle militaire kunstschatten uit kasteel Konopiště door het Duitse leger geroofd en naar het buitenland vervoerd. Maar Leopold Ruprecht, Hitlers persoonlijke wapencurator, liet het schild en enkele andere voorwerpen naar Linz brengen.

Ze moesten worden tentoongesteld in het geplande Führermuseum, dat wordt genoemd in Hitlers testament. Toen het roofgoed door de geallieerden werd gevonden, ontbrak het schild echter.