Bridgeman

Mona Lisa werd beroemd na spectaculaire diefstal

Het schilderij van Mona Lisa was in kunstkringen al bekend, maar toen het in 1911 uit het Louvre werd gestolen, werd ze pas echt wereldberoemd.

Tot de jaren 1860 was de Mona Lisa van Leonardo da Vinci bekend als een mooi, maar niet heel opzienbarend werk.

In 1869 publiceerde de kunstcriticus Walter Pater (1839–1894) echter een essay, waarin hij de Mona Lisa prees in poëtische, hoogdravende bewoordingen.

Veranderd in kunsticoon

Pater was een trendsetter, en zijn beschrijving kreeg direct veel bijval. Vooral in het Victoriaanse Engeland werd de Mona Lisa van de ene op de andere dag een icoon, en Paters woorden kwamen in gidsjes voor het Louvre in Parijs te staan, waar het schilderij van Leonardo hing.

Echt wereldberoemd werd de Mona Lisa echter pas in 1911, toen de Italiaanse nationalist Vincenzo Peruggia het werk stal uit het Louvre.

Beroemdste schilderij ooit

Hij dook twee jaar onder, en intussen stond de Mona Lisa over de hele wereld op de voorpagina’s van de kranten. Experts roemden het unieke, verdwenen meesterwerk.

In 1913 werd Peruggia gearresteerd toen hij het werk wilde overdragen aan een verzamelaar in Florence. De Mona Lisa was inmiddels het beroemdste schilderij ooit.

Wie was het model?

Het is vrijwel zeker dat de rijke Florentijnse Lisa Gherardini model stond voor de Mona Lisa.

Haar man bestelde het schilderij ter ere van de geboorte van hun kind, maar om onduidelijke redenen heeft Leonardo het werk nooit geleverd.

Het skelet van het model is in 2015 in Florence gevonden.

© Abaca/Polfoto

Mona Lisa’s geheim

Hoewel Leonardo da Vinci zijn beroemde werk ruim 500 jaar terug maakte, doet het kunstexperts nu nog steeds versteld staan.