Meesters van de renaissance waren van de herenliefde

Michelangelo deed inspiratie op in homosauna's, en Leonardo da Vinci werd aangeklaagd voor omgang met een mannelijke prostitué.

Renaissancekunstenaars legden de focus weer op het mannelijk lichaam – ook in religieuze onderwerpen.

Een aantal van de grote renaissancekunstenaars was - naar het zich laat aanzien - homoseksueel. Zo schreef het multitalent Michelangelo gedichten en brieven waarin hij openlijk sprak over zijn relaties met mannen. De historicus Elena Lazzarini van de Universiteit van Pisa denkt zelfs dat de muurschilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel geïnspireerd zijn door zijn bezoeken aan homosauna's en -bordelen.

Leonardo da Vinci aangeklaagd voor homoseksuele relatie

Michalangelo werd nooit vervolgd voor zijn geaardheid, maar een ander groot genie, Leonardo da Vinci, ondervond de strenge wetten van Florence aan den lijve. In 1476, toen hij 24 was, werd hij gearresteerd omdat hij een relatie zou hebben gehad met een mannelijke prostitué.

De documenten van de rechtbank zijn summier, maar vermelden dat de zaak tegen Leonardo geseponeerd werd wegens gebrek aan bewijs. De werkelijke reden voor zijn vrijspraak was waarschijnlijk het feit dat hij machtige vrienden had in Florence.

Ook de schilders Rafaël en Sandro Botticelli waren volgens sommige historici homoseksueel.

Lees meer over homostad Florence

Het bestuur van het 15e-eeuwse Florence probeerde de vele homo's die de stad rijk was dwars te zitten, onder meer met behulp van prostitués, klachtenbussen en spionnen. Klik op de knop hieronder om het interessante artikel te downloaden.

[protected_file]

Let op: om het artikel te kunnen downloaden, moet je een profiel hebben op onze site en ingelogd zijn. Het aanmaken van een profiel is gratis en duurt niet lang. Als je op de downloadknop klikt, kun je een profiel aanmaken.