Luke Budworth
Fresco Engeland

Keukenrenovatie bracht 17e-eeuwse fresco’s aan het licht

Hij wilde een nieuwe keuken installeren, maar toen hij de oude wandplanken verwijderde, zag hij plotseling kleuren, motieven en mysterieuze oude gedichten.

Luke Budworth woont in de historische straat Micklegate in het Noord-Engelse York. Oude gebouwen ziet hij dan ook elke dag, en ook zijn eigen huis is een paar eeuwen oud. Toch kwam het als een verrassing toen hij tijdens een verbouwing van zijn keuken fresco’s onder de oude wandplanken ontdekte.

‘Ik pakte mijn gereedschap en begon op de planken in te hakken. Zodra ik ze weghaalde, kwamen er prachtige kleuren tevoorschijn, en victoriaans behang,’ zei Budworth over zijn ongelooflijke vondst.

Fresco Engeland

De decoraties bevatten teksten uit het boek Emblems van de Engelse schrijver Francis Quarles, dat moraliserende gedichten met illustraties bevat.

© LUKE BUDWORTH

Illustraties komen uit boek

Nader onderzoek wees echter uit dat de muurschilderingen nóg ouder waren, te weten uit de 17e eeuw. Ze zijn deels te dateren aan de hand van de illustraties, die bestaan uit scènes uit het boek Emblems, in 1635 geschreven door de dichter Francis Quarles. Onder de afbeeldingen staan verzen uit het boek.

Simon Taylor van Historic England, dat zich bezighoudt met historische gebouwen in Engeland, is in zijn nopjes met de vondst: ‘Volgens ons is het van nationaal belang, en als het gaat om York, waar particuliere muurschilderingen heel zeldzaam zijn, zijn ze bijzonder interessant.’

Een bijzonderheid is dat de muurdecoraties waarschijnlijk ouder zijn dan de beide huizen die er omheen gebouwd zijn. Die zijn in de loop der jaren gesloopt, herbouwd en uitgebreid, maar de fresco’s lijken al die werkzaamheden te hebben overleefd.