Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix, Getty Images/Wikimedia, Gustav Klimt/Wikimedia Commons, Shutterstock
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Gustav Klimt

Het verhaal achter de 11 duurste schilderijen ter wereld

Kunst is subjectief, maar bij verkoop wordt er een waarde vastgesteld. Oordeel zelf of jij vindt dat deze dure schilderijen hun prijs waard zijn. En leer tegelijk meer over enkele van de meest vernieuwende kunstenaars.

Slechts weinig schilders eindigen als beroemde en hoog aangeschreven kunstenaars. Maar als je artistieke ambities hebt en je grote doorbraak nog niet hebt gehad, wanhoop dan niet. Veel van de grootste schilders uit de geschiedenis waren bij leven niet bijster populair of werden zelfs ronduit geminacht.

Vaak kwam dat doordat deze kunstenaars de normen van hun tijd uitdaagden. Dus als je ervan droomt dat jouw kunst nog lang na je dood voortleeft, is hier een tip: ga je eigen weg en trek je niets aan van wat de critici over je werk zeggen. Wie weet ben jij de volgende Van Gogh!

En als je op zoek bent naar inspiratie, dan kun je hier de verhalen lezen achter de schilderijen die voor de hoogste bedragen ooit zijn verkocht.

$ 170,4 miljoen: Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani, Nu couché (Liggend naakt)

Nu couché (Liggend naakt), verkocht in 2015: Tussen 1916 en 1919 schilderde de Italiaan Amedeo Modigliani een reeks naakten, die nu als zijn beste werken worden gezien.

© Amedeo Modigliani, Public domain, via Wikimedia Commons

Dol op naakte vrouwen

Amedeo Modigliani studeerde aan de kunstacademie in Livorno. Hij schilderde het liefste naakte vrouwenlichamen en probeerde de huishoudster van de school te verleiden. Modigliani’s werk is nu erg gewild, maar werd pas na zijn dood populair. Hij stierf in 1920 aan tuberculeuze meningitis, 35 jaar oud.

$ 179,4 miljoen: Pablo Picasso

Pablo Picasso, Les Femmes d’Alger (De vrouwen van Algiers)

Les Femmes d’Alger (De vrouwen van Algiers), verkocht in 2015: Geïnspireerd door een schilderij van Delacroix (1798-1863) maakte Picasso in 1954-1955 enkele werken van vrouwen in de Noord-Afrikaanse stad.

© Pablo Picasso/Wikimedia Commons

Uitvinder van omstreden stroming

Pablo Picasso was een pionier van het 20e-eeuwse kubisme, waarbij vormen worden teruggebracht tot lijnen en vlakken en een ander perspectief krijgen. De stijl kreeg zijn naam van Picasso’s rivaal Henri Matisse, die over een werk kritisch zei: ‘Trop de cubes!’ (te veel kubussen).

$ 183,8 miljoen: Gustav Klimt

Gustav Klimt, Wasserschlangen II (Waterslangen II)

Wasserschlangen II (Waterslangen II), verkocht in 2013: Op het schilderij zie je vier nimfen, maar volgens kunstexperts is het eigenlijk een lesbische seksscène – een controversieel motief in Klimts tijd.

© Gustav Klimt/Wikimedia Commons

Nazi’s confisqueren nimfen

Gustav Klimt verkocht dit schilderij in 1907 aan de Oostenrijks-joodse Jenny Steiner. Toen zij in de Tweede Wereldoorlog naar Portugal vluchtte, legden de nazi’s beslag op het werk. Het schilderij werd verloren gewaand, tot het in 2012 te koop kwam. Steiners erfgenamen kregen de helft van het geld.

$ 186 miljoen: Mark Rothko

Mark Rothko, No. 6 (Violet, Green and Red)

No. 6 (Violet, Green and Red), verkocht in 2014: De Lets-Amerikaanse Mark Rothko (1903-1970) staat bekend om zijn rechthoeken in verschillende kleuren.

© Mark Rothko/Wikimedia Commons

Kunsthandelaar licht oligarch op

Mark Rothko’s schilderij werd in 2014 het middelpunt van een schandaal. De Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier kocht het voor 80 miljoen euro namens de Russische oligarch Dmitri Rybolovlev. Maar Bouvier bedroog de Rus: hij loog over de aankoopprijs en kreeg 140 miljoen euro (186 miljoen dollar) van Rybolovlev.

$ 195 miljoen: Andy Warhol

Andy Warhol, Shot Sage Blue Marilyn, Marilyn Monroe

Shot Sage Blue Marilyn, verkocht in 2022: Warhols zeefdruk van Marilyn Monroe is gebaseerd op een persfoto die is genomen voor de film Niagara uit 1953.

© Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix

Marilyn Monroe wordt doodgeschoten

Andy Warhol experimenteerde in 1962 met zeefdrukken toen hij hoorde dat Marilyn Monroe dood was. De tragedie inspireerde hem tot een zeefdruk op basis van een foto van de overleden ster. Kort daarna schoot de performancekunstenaar Dorothy Podber een kogel door vier zeefdrukken in Warhols atelier.

$ 198 miljoen: Rembrandt

Rembrandt, De vaandeldrager

De vaandeldrager, verkocht in 2022: De Nederlandse staat en het Rijksmuseum kochten het schilderij samen. Het was sinds 1844 in het bezit geweest van de familie Rothschild.

© Rijksmuseum/Wikimedia Commons

Meesterschilder is onovertroffen

Rembrandt was een groot meester. In de 17e eeuw had hij zijn eigen atelier, waar hij talentvolle jonge schilders opleidde. De waardering voor Rembrandt blijkt onder meer uit een uitspraak van de Franse kunstenaar Auguste Rodin (1840-1917): ‘We moeten buigen voor Rembrandt en nooit iemand met hem vergelijken!’

$ 200 miljoen: Jackson Pollock

Jackson Pollock, Number 17A

Number 17A, verkocht in 2015: In 1948 voltooide Pollock dit olieverfschilderij, dat op spaanplaat is geschilderd.

© Hans Namuth Science Source/Imageselect

Dronken verongelukt

Jackson Pollock staat bekend om zijn niet-figuratieve werken, die hij maakte door verf op o.a. spaanplaat te kwasten, te laten druipen en te spetteren. Privé worstelde Pollock met een alcoholverslaving. Op 11 augustus 1956 verongelukte hij in dronken toestand in zijn Oldsmobile.

$ 210 miljoen: Paul Gauguin

Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo? (Wanneer ga je trouwen?)

Nafea faa ipoipo? (Wanneer ga je trouwen?), verkocht in 2014: Tijdens zijn eerste bezoek aan Tahiti (1891-1893) nam Gauguin een 13-jarig inheems meisje tot vrouw.

© Paul Gauguin/Wikimedia Commons

De nobele wilde is weg

Paul Gauguin wilde primitieve volken schilderen en ging daarom in 1891 naar Tahiti. Maar hij ontdekte dat de kolonisatie de traditionele cultuur van het eiland had verwoest. Ondanks de teleurstelling maakte Gauguin schilderijen van de inheemsen met een exotische twist, die hij in Parijs kon verkopen.

$ 250 miljoen: Paul Cézanne

Paul Cézanne, De kaartspelers

Les Joueurs de cartes (De kaartspelers), verkocht in 2011: Toen Cézanne begin jaren 1860 toelatingsexamen deed bij de nationale Franse kunstacademie École des beaux-arts, werd hij afgewezen.

© Paul Cézanne/Wikimedia Commons

Critici zijn genadeloos

Paul Cézanne wilde de impressionistische kunst van zijn tijd verder ontwikkelen. ‘Ik wil van het impressionisme iets maken wat solide en blijvend is, zoals de kunst in musea,’ zei hij. Zijn stijl – het postimpressionisme – werd door kunstcritici in die tijd verguisd, maar nu wordt Cézanne gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw.

$ 300 miljoen: Willem de Kooning

Willem de Kooning, Interchange

Interchange, verkocht in 2015: Willem de Kooning studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam.

© Willem de Kooning/Wikimedia Commons

Huisschilder gaat abstract werken

Willem de Kooning reisde in 1926 als verstekeling op een Brits vrachtschip van Nederland naar de VS. Daar begon hij als huisschilder in Hoboken, New Jersey, maar al snel kon hij een klein atelier in Manhattan betalen. In de jaren 1950 ontwikkelde hij een abstracte stijl zonder duidelijke motieven.

$ 450,3 miljoen: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi

Salvator Mundi (Verlosser van de wereld), verkocht in 2017: Wereldwijd bestaan er zo’n 30 versies van dit motief, gemaakt door Leonardo da Vinci’s leerlingen.

© Getty Images/Wikimedia

Experts betwijfelen authenticiteit

Leonardo da Vinci is een van de beroemdste kunstenaars en uitvinders ooit. Dit schilderij was in slechte staat toen het in 2005 werd geveild. Na uitgebreide herstelwerkzaamheden stelde restaurateur Dianne Modestini vast dat het gaat om een originele Da Vinci. Andere experts zijn het daar sterk mee oneens, omdat de kwaliteit niet goed genoeg zou zijn. De vraag naar de authenticiteit van het schilderij blijft een splijtzwam.