Gestolen Van Gogh-schilderij teruggebracht in IKEA-tas

De Indiana Jones van de kunstwereld slaat weer toe. Een Van Gogh ter waarde van 6 miljoen euro is op een zeer ongebruikelijke manier teruggegeven, aan een van ’s werelds beroemdste kunstdetectives.

‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen’, Vincent van Gogh

Het schilderij leek wel vervloekt volgens Arthur Brand – niemand in de onderwereld wilde er iets mee te maken hebben.

© Public Domain/IKEA & Shutterstock
‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen’, Vincent van Gogh
© Public Domain/IKEA & Shutterstock

Drieënhalf jaar geleden werd er om 03.15 uur een ruit ingegooid bij museum Singer Laren. De dief sloop naar binnen en wist precies wat hij moest hebben: het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen van Vincent van Gogh, dat was getaxeerd op 6 miljoen euro.

Maar met de hulp van een van ’s werelds meest vooraanstaande kunstdetectives is het schilderij nu op een zeer ongebruikelijke manier aan het museum teruggegeven.

Na jaren knokken om het schilderij terug te vinden, werd er aangebeld bij kunstdetective Arthur Brand. En toen hij opendeed, overhandigde een man hem een verfrommelde IKEA-tas met iets dat helemaal in noppenfolie was gewikkeld. Brand haastte zich naar zijn appartement met het schilderij, verwijderde voorzichtig de noppenfolie en realiseerde zich dat dit het beroemde schilderij was.

‘Hij is het. Van Gogh is terug,’ zei Brand bij zichzelf volgens The Guardian.

De Indiana Jones van de kunstwereld krijgt doek terug

Twee jaar voordat het schilderij bij Brand belandde, was de dief al gepakt en veroordeeld voor deze en een andere diefstal. Maar hij had het werk al verkocht aan contacten in de onderwereld en niemand wist waar het was gebleven.

Maar de zaak had zoveel media-aandacht gekregen dat het schilderij bijna niet meer te verkopen was, zelfs niet aan andere criminelen.

‘Niemand wilde er iets mee te maken hebben omdat het eigenlijk niets meer waard was,’ legt Brand uit.

Het schilderij bleek in handen te zijn van drugsbaron Peter Roy K. Na vergeefse pogingen om het te verkopen, probeerde hij het te slijten aan de overheid in ruil voor strafvermindering in een drugsimportzaak.

Dat lukte echter niet, en uiteindelijk wilde hij van het doek af.

In een mail aan Brand schrijft Peter Roy K. dat hij de Van Gogh wil teruggeven, maar dat hij geen problemen wil.

Die krijgt hij aanvankelijk ook niet, maar Brand heeft wel gemerkt dat met name de lijst wat beschadigd is door de drie jaar in criminele handen.

Arthur Brand

Arthur Brand geldt als ‘de Indiana Jones van de kunstwereld’ en is vooral bekend vanwege de ontdekking van de bronzen beelden die bekend staan als ‘Hitlers paarden’.

© Arthur Brand