©arthénon

Geheim van Van Gogh onthuld

Van Gogh schilderde *Boomwortels* een paar uur voor hij zichzelf in de borst schoot. Een Nederlandse onderzoeker vond de plek waar de kunstenaar zijn laatste werk maakte.

Een oude ansichtkaart bracht onderzoekers op het spoor van de plek waar Vincent van Gogh zijn laatste schilderij maakte.

18 maanden eerder had de psychisch zieke kunstenaar zijn oor afgesneden. Op 27 juli 1890 schilderde hij Boomwortels, waarna hij zichzelf in de borst schoot. Van Gogh stierf twee dagen later aan zijn verwondingen.

Sindsdien hebben deskundigen gezocht naar de plek waar het schilderij gemaakt is – en zich afgevraagd of het werk als een soort afscheidsbrief moet worden gezien.

Begin 20e eeuw werden er in Frankrijk ansichtkaart met idyllische bosplaatjes verkocht. Een van de foto’s was genomen in de buurt van het hotel van Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh woonde.

Coronacrisis maakte vondst mogelijk

Van Gogh logeerde de laatste 70 dagen van zijn leven in de herberg Ravoux in de plaats Auvers-sur-Oise, 30 kilometer boven Parijs.

De herberg is tegenwoordig een museum, en tijdens de lockdown had museumdirecteur Wouter van der Veen tijd om een doos oude ansichtkaarten te sorteren.

Opeens zag hij iets wat hij herkende van Boomwortels.

‘De overeenkomsten waren voor mij heel erg duidelijk. De plek is op nog geen 150 meter van herberg Ravoux waar Van Gogh destijds verbleef,’ vertelt Van der Veen.

Op deze plek moet Van Gogh in de laatste uren voor zijn zelfmoord hebben zitten schilderen.

Hij stuurde de kaart naar het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar de experts het snel eens waren.

Op de helling met de knoestige wortels heeft Vincent van Gogh zijn laatste werk geschilderd.