Pedro França/Agência Senado
Vernield portret van Renan Calheiros

Braziliaanse relschoppers vernielen voor miljoenen aan historische kunst

Op 8 januari bestormden aanhangers van de voormalige Braziliaanse president het parlement, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis. Nu weten we ongeveer voor hoeveel daarbij aan kunstschatten is vernield.

Op 8 januari bestormde een geel-groene golf van mensen het parlement, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis, Palácio do Planalto, in de Braziliaanse hoofdstad Brasília.

Duizenden rechtse aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro hadden zich laten overtuigen door de complottheorie dat Bolsonaro had verloren door verkiezingsfraude. Ze uitten hun ongenoegen met geweld.

De relschoppers lieten een spoor van vernieling achter in de drie gebouwen, die kunstschatten van groot nationaal historisch belang bevatten.

Bestorming van parlement van Brazilië

In totaal zijn ruim 1500 mensen gearresteerd in verband met de bestorming van het Braziliaanse Congres.

© Marcelo Camargo/Agência Brasil

Nu heeft de Braziliaanse regering een lijst met de schade aan de kunstwerken openbaar gemaakt.

‘De waarde van de vernietigde werken is onmogelijk vast te stellen, vanwege de geschiedenis die ze vertegenwoordigen,’ zegt Rogério Carvalho, curator van het Palácio do Planalto.

Klokken en schilderijen verwoest

Bolsonaro’s aanhangers vernietigden zowel oude schilderijen als moderne meesterwerken.

Een van de zwaarst beschadigde voorwerpen is een vergulde klok van de beroemde Franse klokkenmaker Balthazar Martinot uit de 17e eeuw. De klok was een geschenk van de Franse koning Lodewijk XIV, en in het paleis van Versailles in Parijs staat een zusterexemplaar.

Nu is de klok totaal verwoest, en restaureren is waarschijnlijk onmogelijk.

Klok vernield bij bestorming Braziliaans parlement

De 17e-eeuwse klok van de Franse klokkenmaker Balthazar Martinot voor en na de aanval.

© Twitter

Restauratie is gestart

As Mulatas, een iconisch schilderij van de Braziliaanse schilder Emiliano Di Cavalcanti, werd beschadigd met een mes. Het werk wordt geschat op 1,4 miljoen euro, en Di Cavalcanti is een van de belangrijkste schilders van het land, die zijn eigen modernistische stijl creëerde.

In een andere kamer van het paleis dreven schilderijen in het water, nadat de onruststokers de brandkranen hadden opengedraaid.

Op een schilderij van José Bonifácio de Andrada e Silva, de eerste buitenlandminister van het land, was een hitlersnor getekend.

Er is al begonnen met de restauratie van de vele vernielde en beschadigde kunstwerken. De Braziliaanse minister van Cultuur Margareth Menezes heeft deskundigen uit het hele land opgeroepen voor dit omvangrijke project, en de VN-organisatie Unesco stuurt conservatoren om te helpen.

‘Het materiële historisch erfgoed van Brazilië is onschatbaar, en we zullen samenwerken om alles wat vernietigd is weer op te bouwen,’ zegt Menezes.

Bekijk enkele van de vernietigde kunstwerken

Dit portret van Renan Calheiros, voormalig voorzitter van de Braziliaanse Senaat, werd opengesneden.

Pedro França/Agência Senado

De eerste minister van Buitenlandse Zaken van Brazilië, José Bonifácio, kreeg een hitlersnor. Bofifácio was ook een van de voorvechters van onafhankelijkheid van Portugal.

Secom

Twee restaurateurs werken aan het granieten beeld A Justiça na de aanvallen.

Agência Senado