Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix

Bewonder een vergeten Van Gogh

De psychisch zieke Vincent van Gogh mag dan zijn oor hebben afgesneden, zijn kunst is nog steeds populair – onlangs dook een werk op dat 100 jaar niet gezien was.

’Ge herinnert u die tekening ‘Worn Out’? Die heb ik dezer dagen opnieuw gemaakt, tot driemaal toe met twee modellen en zal er nog meer op sjouwen.’

Dat schreef de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh in november 1882 aan zijn vriend Anthon von Rappard.

Twee van de tekeningen hangen al jaren in het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar de derde was sinds 1910 niet voor het publiek te zien.

Maar nu heeft de eigenaar toestemming gegeven om de zeldzame tekening tentoon te stellen.

In de afgelopen decennia stond de echtheid van de tekening ter discussie, maar deskundigen van het Van Gogh Museum zijn er na onderzoek van het werk van overtuigd dat het van de schilder is.

VIDEO: Bekijk de drie beroemde tekeningen in het museum

Video

De tekening is een van drie voorstudies van Van Goghs ‘Op de drempel van de eeuwigheid’ uit 1890, ook wel ‘Oude man met smart’ genoemd. De psychisch zieke kunstenaar voltooide het slechts twee maanden voordat hij zichzelf doodschoot.

Supermodel schittert in het werk

Op de tekening en het beroemde schilderij staat een 70-jarige oorlogsveteraan. Hij heet Adrianus Jacobus Zuyderland en woonde in een oude mannen- en vrouwenhuis. Van Gogh gebruikte Zuyderland, een van zijn favoriete modellen, voor meer dan 40 werken.

Het is zeer zeldzaam dat er nieuwe werken van de schilder opduiken, dus het Van Gogh Museum is blij dat de tekening daar tot januari 2022 mag hangen.