Beroemde oorlogseenheid herrijst

15 soldaten moeten kunst redden tijdens het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten. De eenheid is geïnspireerd door de Monuments Men uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Monuments Men duizenden kunstwerken die de nazi’s in Europa hadden buitgemaakt.

© The National Archives

Het Britse leger rekruteert specialisten voor een speciale eenheid die cultureel erfgoed in oorlogsgebieden moet beschermen. De Britten haalden hun inspiratie bij de legendarische ‘Monuments Men’: circa 350 mannen en vrouwen uit 13 landen die vanaf 1943 kunstwerken uit de handen van de nazi’s moesten zien te houden.

Archeologen naar oorlogsgebieden

De nieuwe Britse eenheid moet vooral opereren in het Midden-Oosten, waar Islamitische Staat al tal van kunst- en bouwwerken heeft vernield – met name in Syrië en Irak. Onder de specialisten zijn een Arabisch sprekende archeoloog en een maritiem archeoloog, maar er worden ook deskundigen gezocht op het gebied van onder meer kunstcriminaliteit en techniek.

Westers leger moet ook oppassen

In totaal zal de eenheid bestaan uit 15 man, van wie de meesten worden gerekruteerd bij de landmacht, de marine en de luchtmacht, want naar verwachting moeten ze in oorlogsgebieden aan het werk. Hier moet de eenheid samenwerken met westerse legers, en onder andere duidelijk maken welk gevaar kunst en archeologische opgravingen lopen vanwege oorlogsactiviteiten.

‘Het idee is bepaalde plekken aan te wijzen, zodat we daar geen bommen op gooien en er geen tanks op parkeren,’ aldus luitenant-kolonel Tim Purbrick, een vroegere tankcommandant die de 15 man gaat leiden.