Netflix
Schilderijen uit lijst getrokken tijdens kunstroof

5 spectaculaire kunstdiefstallen in de geschiedenis

Kunstdieven gebruikten zowel hijskranen als onvoorstelbaar simpele afleidingsmanoeuvres voor deze krankzinnige, spectaculaire berovingen.

De Netflix-documentaire ‘This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist’ duikt momenteel in ’s werelds grootste kunstroof ooit in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston op 18 maart 1990.

Jarenlang zijn de lokale documentairemaker Colin Barnicle en zijn broer bezig geweest met het verzamelen van informatie en het afnemen van interviews over de roof, waarbij twee mannen vermomd als agent voor de nachtwaker verschenen met de woorden: ‘Gentlemen, this is a robbery.’

Ze bonden hem in de kelder vast met gaffertape en rukten doeken uit de lijsten van een dozijn meesterwerken – die nooit meer zijn teruggezien.

De vierdelige documentaire reconstrueert de kunstroof op de avond zelf, bekijkt het FBI-onderzoek en volgt de sporen naar de mogelijke meesterbreinen, onder wie plaatselijke maffiabazen en de IRA.

KUNSTROOF OP TV – bekijk de trailer van This Is a Robbery:

Hier lees je meer over vijf van de grootste kunstdiefstallen in de wereldgeschiedenis:

1 – Patriot verstopt Mona Lisa onder zijn jas

In 1913 stal Vincenzo Peruggia de Mona Lisa uit het Louvre, maar doordat hij overmoedig werd, kon de politie hem in de val lokken.

© Creative Commons

In 1913 wandelde Vincenzo Peruggia het kunstmuseum het Louvre in Parijs binnen en haalde hij de beroemde Mona Lisa van Leonardo Da Vinci van de muur.

Dat ging zo gemakkelijk doordat de bewakers even waren gaan roken. Peruggia stopte de Mona Lisa onder zijn jas en liep het gebouw uit.

Parijs stond op zijn kop, en zelfs de kunstenaar Picasso werd verhoord in het kader van het onderzoek. Maar alle inspanningen waren vergeefs. Het schilderij van de vrouw met de geheimzinnige glimlach was spoorloos.
Twee jaar later nam Peruggia contact op met een kunsthandelaar. Hij zei dat hij in het bezit was van de Mona Lisa en een deal wilde sluiten. De politie lokte hem echter in de val, en Peruggia werd opgepakt.

Het motief van de Italiaanse Peruggia was het schilderij van zijn landgenoot Da Vinci terug te brengen naar het land van herkomst.

De Italiaan kwam twee jaar in de gevangenis voor zijn daad, maar Italiaanse nationalisten zagen hem als een held.

2 – Boze bejaarde wreekt zich op de staat

Kempton Bunton.

© Creative Commons

In 1961 had de gepensioneerde Kempton Bunton het helemaal gehad met de Engelse regering.

Hij was boos omdat hij ondanks zijn kleine beurs een licentie moest betalen om televisie te kunnen kijken. Bovendien vond Bunton dat de regering geld over de balk had gesmeten met de aanschaf van het schilderij Portrait of the Duke of Wellington van Francisco de Goya.

Portrait of the Duke of Wellington van Francisco de Goya.

© Creative Commons

Daarom besloot hij het schilderij te stelen. Door een paar bewakers van het British National Museum uit te horen, kwam hij erachter dat het alarm van het museum tijdens de schoonmaak ’s ochtends vroeg werd uitgeschakeld.

Brunton liet een raampje open staan op het toilet, waar hij de volgende ochtend met zijn 110 kilo zware lijf doorheen kroop. Even later nam hij dezelfde weg naar buiten met het schilderij van De Goya onder zijn arm.

Uiteindelijk gaf hij zichzelf aan bij Scotland Yard en ging hij drie maanden de cel in.

3 – Schrootdieven stelen loodzwaar beeld

Reclining Figure 1969-70 van Henry Moore.

© Wikimedia

Een schilderij stelen is één ding, een bronzen beeld van circa 2,1 ton ontvreemden is heel iets anders.

Maar dat is precies waar een stel inbrekers in slaagde toen ze er in 2005 met de bronzen sculptuur Reclining Figure 1969-70 van Henry Moore vandoor gingen.

De politie denkt dat de dieven de sculptuur van 3,6 x 2 x 2 meter met een hijskraan in een vrachtauto hebben getild. En dat ze het beeld hebben gestolen voor de schrootwaarde, want het is nooit teruggevonden.

4 – Grootste kunstroof loopt in de miljoenen

Een dame en een heer in het zwart van Rembrandt.

© Wikimedia

De grootste kunstroof in de geschiedenis vond plaats op 18 maart 1990, toen 13 schilderijen werden ontvreemd uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston.

De totale waarde van de ontvreemde kunstwerken was een duizelingwekkende 300 miljoen dollar – zo’n 267 miljoen euro.

De kostbare werken waren van onder anderen Vermeer, Rembrandt, Manet en Edgar Degas.

Tot op de dag van vandaag worden de schilderijen vermist. Er is een beloning van ruim 9 miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip.

5 – Sluwe dief steelt honderden schilderijen

Stéphane Breitwieser.

© Wikimedia

De Fransman Stéphane Breitwieser staat bekend als de meest gewetenloze kunstdief van Europa. Hij bekende de diefstal van 239 schilderijen uit meer dan 172 musea in heel Europa.

Maar daar liet hij het niet bij. Nadat hij twee jaar in de cel had gezeten, schreef Breitweiser een boek over zijn avonturen, met de toepasselijke titel Confessions d'un Voleur d’art (bekentenissen van een kunstdief, red.).