Hakenkruis verwart toeristen
Als westerling kun je al gauw het spoor bijster raken in de talloze karakters en symbolen van Japan. Eén symbool is echter in het bijzonder verwarrend, en voor velen beslist aanstootgevend: het hakenkruis.
Het hakenkruis, of de swastika, komt veel voor in Japanse toeristische brochures en plattegronden. het is namelijk een symbool voor heiligdommen en religieuze gebouwen.
Uit onderzoek blijkt echter dat toeristen verward raken door de ‘manji’, zoals het symbool wordt genoemd, omdat ze het niet associëren met oosterse rust en spiritualiteit, maar met de wandaden van nazi-Duitsland.
Daarom heeft de toeristische sector in Japan besloten de swastika op kaarten en in toeristische brochures te vervangen door het vreedzamere pagodesymbool. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.
Mensen moeten de geschiedenis kennen
Het besluit heeft onvrede gewekt bij Japanse academici, die van mening zijn dat toeristen zich in het land moeten verdiepen als ze het bezoeken.
‘We hebben het symbool duizenden jaren gebruikt voordat nazi-Duitsland het in zijn vlag verwerkte,’ zegt Makoto Watanabe, communicatiedeskundige bij de universiteit van de Hokkaido Bunkyo University, tegen The Telegraph.
‘Het zou beter zijn om het symbool te behouden en van mensen te verwachten dat ze de werkelijke betekenis kennen,’ gaat hij verder.
Hakenkruis: 3000 jaar vrede – 25 jaar haat
De swastika wordt al 3000 jaar gebruikt en komt in de meeste culturen voor. Zo kenden de Romeinen, de Grieken en de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika het symbool.
Dichter bij huis, in Denemarken, is een kam met een swastika gevonden in een moeras waar in de ijzertijd offers werden gebracht.
Hakenkruis werd symbool van nazisme
In 1920 liet Adolf Hitler het hakenkruis verwerken in de officiële partijvlag van de NSDAP – als ‘symbool van onze strijd’, zoals hij schreef in Mein Kampf.
Daardoor is het symbool voor velen synoniem geworden met haat, antisemitisme, geweld, moord en dood.
Het hakenkruis wordt nog altijd verketterd. In Nederland is het verboden, net als in bijvoorbeeld Duitsland en Zweden. Duitsland heeft tevergeefs geprobeerd het symbool in de gehele EU te laten verbieden.