Hulp: Zo beluister je podcasts

Het downloaden en beluisteren van podcasts is niet moeilijk. Hier lees je hoe het werkt.

Zo vind je podcasts

Podcasts verschijnen in "feeds", een lijst afleveringen. Als er een nieuwe aflevering uitkomt, wordt deze toegevoegd aan de feed. Je moet een programma hebben om ze te beluisteren. De meeste bestanden zijn van het geluidsformaat mp3.

Podcasts vind je doorgaans via een website (bijvoorbeeld het artikel dat je hier kunt lezen, De geschiedenis als podcast), een link op sociale media als Twitter of Facebook, of door naar nieuwe inhoud te zoeken in het podcastprogramma zelf.

Je kunt je abonneren op een podcast (dan krijg je alleen nieuwe afleveringen te zien), of je kunt alle oude afleveringen in een keer downloaden. Sommige podcasters stellen oude afleveringen echter alleen tegen betaling beschikbaar.

Draadloos

Als je een draadloos netwerk hebt, is het een goed idee om thuis de podcasts op je telefoon of mp3-speler te zetten.

Met 3G werkt het ook wel, alleen kan het lang duren en moet je op je dataverbruik letten. Vooral als je in het buitenland bent, kunnen de kosten oplopen.

Zo download je podcasts voor iPod, iPhone of iPad

Als je een Apple-product hebt, ken je iTunes. iTunes heeft een grote, geïntegreerde podcastbibliotheek, waar je makkelijk afleveringen en series kunt vinden.

Maar sommige goede geschiedenispodcasts vind je alleen in het aparte 'iTunes U', waar inhoud van universiteiten staat.

De podcasts die je via iTunes downloadt, verschijnen als podcastinhoud in je muziek-app en in een apart podcastprogramma op je computer.

Je hoeft niet via je computer te downloaden, het kan ook met de iTunes-app op je iPhone of iPad.

iTunes laat je geen grote bestanden (van langer dan een half uur) downloaden via een telefoonverbinding, dus als je onderweg bent en niet kunt wachten, moet je een alternatief gebruiken.

Er bestaan een heleboel podcast-apps voor de IOS-apparaten. Wij bevelen Downcast en Podcaster 5 aan, die handig zijn in het gebruik en waarmee je meer kunt downloaden. Maar let op je telefoonrekening!

Zo download je podcasts voor Android-apparaten

Er zijn veel varianten van het besturingssysteem Android, en het is moeilijk om aanwijzingen te geven die bij allemaal werken.

Veel Android-apparaten ondersteunen podcasts met Google Listen standaard, en sommige kunnen het m4a-formaat van Apple lezen, waar iTunes gebruik van maakt.

Twee goede podcast-apps voor Android zijn BeyondPoint en DoubleTwist. Sommigen zweren bij Akimbo, eigenlijk een e-reader die ook podcasts kan lezen.

Zo download je podcasts op een pc

Als je een Windows-pc gebruikt samen met een iPod, iPhone of iPad, is het het handigste om iTunes te gebruiken. Dat is de makkelijkste oplossing.

Als je een ander type afspeelapparaat gebruikt of rechtstreeks op je computer wilt luisteren, kun je iTunes vaak ook wel gebruiken, maar er zijn veel alternatieven. Twee ervan zijn het geluidsprogramma WinAmp en het minimalistische Juice.

Als je naast een pc een Xbox of een Windows Phone hebt, is Zune een goed alternatief.

Zo download je podcasts op een Mac

Voor de Mac kunnen we niet veel alternatieven voor Apples eigen iTunes aanbevelen. Hierin kun je je podcasts goed bijhouden en makkelijk nieuwe vinden.

Als je iTunes niet wilt gebruiken, zijn er een paar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld Xcast.

Als je een Mac en een Androidtelefoon hebt, kun je de nieuwe beta van WinAmp voor Mac en Android proberen.

Andere apparaten

Je kunt podcasts afspelen op meer apparaten dan je denkt.

Zo kunnen spelcomputers als PSP gemakkelijk podcasts binnenhalen via RSS-feeds. Veel van de nieuwe SMART TV-apparaten kunnen dat ook, als ze op het netwerk zijn aangesloten. Een kwestie van proberen.

Podcasts die alleen in iTunes beschikbaar zijn

Helaas zijn sommige goede podcasts van universiteiten alleen beschikbaar voor iTunes. Dat betekent dat je iTunes (dat gratis is) moet installeren op je pc om ze te kunnen beluisteren.

Om ze op je Android-apparaat te beluisteren, kun je het beste een podcast-app installeren die het m4a-formaat van Apple kan afspelen, zoals DoubleTwist of WinAmp.

Als je een apparaat hebt dat alleen mp3 kan afspelen, moet je ze via iTunes downloaden op je pc of mac en dan omzetten naar mp3 met een programma als TuneClone of Magic M4A to MP3 Converter.