Shutterstock

Hoe ontstond Oekraïne als natie?

De Oekraïense staat werd gebouwd op de ruïnes van burgeroorlog en revolutie, en in de loop der tijd hebben diverse volken geheerst over het gebied dat nu Oekraïne is.

Toen Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd na de val van de Sovjet-Unie, hoopten de burgers dat dit ook het einde zou betekenen van 1200 jaar van invasies en constante onrust.

In de 9e eeuw was de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, het centrum van de grootste staat van Europa, het Kievse Rijk. Dit enorme rijk omvatte het huidige Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Nadat het Kievse Rijk in de 12e eeuw was binnengevallen door de Gouden Horde, volgden er talrijke invasies en aanpassingen van de landsgrenzen.

Pas begin 20e eeuw kreeg de nationale identiteit van het huidige Oekraïne serieus vorm, en in de nasleep van de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog ontstond voor het eerst een onafhankelijke Oekraïense staat.

Dat was echter van korte duur, want in 1922 werd het land ingelijfd bij de Sovjet-Unie.

Roerige geschiedenis blijft voor conflict zorgen

Anders dan de Oekraïners in 1991 hoopten, zorgt de turbulente geschiedenis van het land nog steeds voor politieke spanningen. De onafhankelijkheid van Oekraïne is vooral de Russische president Vladimir Poetin een doorn in het oog. Hij noemde Rusland herhaaldelijk ‘het moederland van Oekraïne’ en annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim.

De problematische relatie tussen de twee landen culmineerde in februari 2022 in een Russische invasie van Oekraïne.

De Russische president gebruikte de gedeelde geschiedenis van Oekraïne en Rusland als argument toen hij de invasie aankondigde in een toespraak voor zijn bevolking. Hij noemde Oekraïne een kunstmatige staat die in feite bij Rusland hoort.

Lees ook: Oekraïens en Russisch – wat is het verschil?

‘Het moderne Oekraïne is volledig door Rusland gecreëerd,’ zei hij.

Het grootste deel van de wereld was het echter niet eens met die interpretatie, en onder andere de EU en de VS legden Rusland zware economische sancties op als reactie op Poetins invasie.