Hoe lang duurde de heksenjacht?

Wanneer stopte de vervolging van heksen in Europa?

In de renaissance was de heksenvrees het grootst en werden tienduizenden gedood. In de 17e eeuw nam de angst af.

Het laatste heksenproces vond in 1793 plaats in Polen. Hier werden twee vrouwen verbrand voor het beheksen van het vee van hun buren.

In de vroege middeleeuwen wees de christelijke kerk het bestaan van tovenarij en heksen af. Maar gaandeweg raakte men ervan overtuigd dat mensen in ruil voor hun ziel paranormale krachten van de duivel konden krijgen.

De heksenprocessen begonnen in 1428 in Italië en Zwitserland en breidden zich uit over de rest van Europa. 40.000 tot 60.000 mensen werden in de eeuwen daarop ter dood gebracht.

Vanaf circa 1650 kreeg de duivel in het christendom van Midden-Europa een kleinere rol, en de angst voor heksen nam af. Maar in Noord- en Oost-Europa en in Amerika ging de jacht onverminderd voort. In 1675 werden in de Zweedse stad Torsåker nog 71 mannen en vrouwen op één dag gedood.

In het grootste deel van Europa stopten de officiële executies van heksen in het begin van de 18e eeuw. Maar op het platteland gingen de lynchpartijen buiten het rechtssysteem om nog tot het einde van de eeuw door.