Vallei der Koningen: De drie dynastieën

Drie dynastieën van Egyptische heersers zijn vertegenwoordigd in de Vallei der Koningen.

De grafkamer van Seti I was de eerste met gewelfd plafond. Kunstenaars tekenden de sterren aan de nachtelijke hemel.

18e dynastie [1550-1319 v.Chr.]: Gouden tijd breekt aan

Rond 1550 v.Chr. begint voor Egypte een gouden tijdperk. Meer dan 100 jaar lang is Noord-Egypte geregeerd door de zogeheten Hyksos, tot nieuwe, sterke farao’s dit vreemde volk het land uit zetten en het Nieuwe Rijk stichten.

Met herwonnen zelfvertrouwen veroveren de farao’s vanaf de 18e dynastie grote gebieden van de buurlanden en ze gebruiken veel van de oorlogsbuit om indrukwekkende paleizen en tempels te bouwen.

De ingang van graven van farao’s van de 18e dynastie helt 90 graden.

19e dynastie [1319-1196 v.Chr.]: Hittieten bedreigen het rijk

Het kostte de farao’s van de 19e dynastie veel moeite om het rijk bijeen te houden. Aan het einde van de vorige dynastie had de ketterse koning Achnaton Egypte in godsdiensttwisten gestort, en de aartsvijanden van het rijk, de Hittieten, breidden hun invloed in Syrië en Palestina uit.

De koningen van de 19e dynastie, vooral Seti I en Ramses II, brachten veel tijd op het slagveld door om de vazalstaten weer in het gareel te krijgen.

  1. dynastis grave er kendetegnet ved, at korridoren ikke længere knækker, men i stedet “hopper” en tak til siden midtvejs.

20e dynastie [1196-1070 v.Chr.]: Het Nieuwe Rijk stort in

De 20e dynastie vormt het begin van het einde van het Nieuwe Rijk. Egypte werd van buitenaf aangevallen, en hongersnood en interne onlusten destabiliseerden het land. Corrupte ambtenaren stalen als raven.

Onder de laatste farao van de dynastie, Ramses XI, grepen de hogepriesters in Thebe de macht in Zuid-Egypte, terwijl de gouverneur van de farao Noord-Egypte veroverde. Het Nieuwe Rijk bezweek.

Graven van de 20e dynastie hebben, in tegenstelling tot graven van de twee eerdere dynastieën, een rechte ingang.