Vallei der Koningen: De drie dynastieën
Drie dynastieën van Egyptische heersers zijn vertegenwoordigd in de Vallei der Koningen.
18e dynastie [1550-1319 v.Chr.]: Gouden tijd breekt aan
Rond 1550 v.Chr. begint voor Egypte een gouden tijdperk. Meer dan 100 jaar lang is Noord-Egypte geregeerd door de zogeheten Hyksos, tot nieuwe, sterke farao’s dit vreemde volk het land uit zetten en het Nieuwe Rijk stichten.
Met herwonnen zelfvertrouwen veroveren de farao’s vanaf de 18e dynastie grote gebieden van de buurlanden en ze gebruiken veel van de oorlogsbuit om indrukwekkende paleizen en tempels te bouwen.
19e dynastie [1319-1196 v.Chr.]: Hittieten bedreigen het rijk
Het kostte de farao’s van de 19e dynastie veel moeite om het rijk bijeen te houden. Aan het einde van de vorige dynastie had de ketterse koning Achnaton Egypte in godsdiensttwisten gestort, en de aartsvijanden van het rijk, de Hittieten, breidden hun invloed in Syrië en Palestina uit.
De koningen van de 19e dynastie, vooral Seti I en Ramses II, brachten veel tijd op het slagveld door om de vazalstaten weer in het gareel te krijgen.
20e dynastie [1196-1070 v.Chr.]: Het Nieuwe Rijk stort in
De 20e dynastie vormt het begin van het einde van het Nieuwe Rijk. Egypte werd van buitenaf aangevallen, en hongersnood en interne onlusten destabiliseerden het land. Corrupte ambtenaren stalen als raven.
Onder de laatste farao van de dynastie, Ramses XI, grepen de hogepriesters in Thebe de macht in Zuid-Egypte, terwijl de gouverneur van de farao Noord-Egypte veroverde. Het Nieuwe Rijk bezweek.