De muren van de Hagia Sophia zijn versierd met mozaïeken in Byzantijnse stijl.

Stedengids: treed in de voetsporen van de keizers in Constantinopel

Ooit was Constantinopel de machtigste stad ter wereld. In 1453 werd de stad veroverd, maar de Byzantijnse sporen zijn nog steeds te zien in het huidige Istanboel.

22 oktober 2013 door Emrah Sütcü


Constantinopel 7 weken lang gebombardeerd

De dikke stadsmuren hadden Constantinopel duizend jaar beschermd, maar op 29 mei 1453 was het dan toch gedaan. Na een kanonnade van zeven weken begaven de muren het. Honderdduizenden Ottomanen drongen de stad binnen.

De vijand ‘plunderde, moordde, onteerde en maakte mannen, vrouwen en kinderen tot slaven’, schreef de
historicus Michael Kritoboulos over de aanval op de legendarische stad, die de Byzantijnen nooit zouden heroveren.

Rome werd Constantinopel

Circa 1100 jaar vóór deze onheilsdag was het Romeinse Rijk door bloedige conflicten om de troon uiteengevallen in een westelijk en een oostelijk deel. De conflicten richtten het machtige rijk bijna te gronde, maar in 324 versloeg
Constantijn de Grote zijn rivalen en kwam het hele rijk onder zijn bestuur. De keizer verplaatste de hoofdstad van Rome naar Constantinopel.

Ambachtslieden en kunstenaars trokken naar de stad, waar het ene na het andere mooie bouwwerk opschoot. Al snel veranderde Constantinopel van een provinciestad in ‘de gouden stad’.

De sporen van de keizers in het huidige Istanboel

Na Constantijns dood werd het rijk weer gesplitst, en toen het westelijke deel in 476 door Germaanse stammen werd veroverd, bleef het oosten, het Byzantijnse Rijk, over als de erfgenaam van Rome. Constantinopel werd synoniem aan groei en welvaart, en ondanks talloze belegeringen weerstond de stad elke aanval – tot 1453.

De Oost-Romeinse keizers hebben echter hun sporen nagelaten, wat nog steeds te zien is in het huidige Istanboel.

Download onze stedengids van keizerlijk Constantinopel die je langs 10 belangrijke plekken voert. Hij is geschikt om uit te printen.

Om de stedengids te kunnen downloaden, dien je een gratis account te hebben op onze website.


Bekijk ook ...