De Glienicker Brücke figureert prominent in de spionageliteratuur als plaats waar spionnen uitgewisseld werden.

Stedengids: Spionnenstad Berlijn

Tijdens de Koude Oorlog was Berlijn de spionagehoofdstad van de wereld. Historia gidst je langs de belangrijkste plekken en de geheime adresjes.

11 juli 2018 door Torsten Weper

Tijdens de Koude Oorlog was Berlijn de spionagehoofdstad van de wereld. Het gonsde er van de geheimen en het dubbelspel. Dat viel ook de Britse MI6-agent George Blake op, die in 1955 naar de stad kwam.

‘Het leek wel alsof minstens een op de twee Berlijners voor een spionageorganisatie werkte, en velen zelfs voor meerdere tegelijk,’ schreef hij in zijn memoires. En hij kon het weten: Blake was een dubbelspion die 400 Britse agenten aan de Sovjets verraadde.

Spionnen nemen de tram

De overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog verdeelden de hoofdstad van het voormalige Derde Rijk onder elkaar, waardoor Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk een bruggenhoofd diep in de Russische invloedssfeer hadden. Het kostte ze geen enkele moeite om hun mensen het Oostblok binnen te sluizen. Het enige wat ze nodig hadden om een spion de grens over te krijgen was een tramkaartje. En dat werkte de andere kant op net zo.

De nieuwe stedengids van Historia neemt je mee naar de warmste plekjes van de Koude Oorlog – bijvoorbeeld naar Fieldstation Berlin, de gigantische afluisterpost van de Amerikanen, die er nu verlaten bij ligt op een heuveltop in West-Berlijn.

Download de stedengids

Hieronder kun je een pdf-versie van de gids uit Historia downloaden, die heel makkelijk uit te printen is. 

Bekijk ook ...