In 750 n.Chr. wist de jonge prins Rahman te vluchten toen zijn familie werd uitgemoord. Hij bereikte Córdoba, waar hij een emiraat stichtte.

© Getty Images

Stedengids: Córdoba van de kaliefen overschaduwde alle Europese steden

In het Spaanse Córdoba zijn nog veel zichtbare tekenen te vinden uit zijn glorietijd als hoofdstad van het moslimrijk Al-Andalus. HISTORIA neemt je mee op een interactieve stadswandeling door Córdoba, maar je kunt de gids ook printen en zelf door de grootse stad van de kaliefen lopen.

12 februari 2019

Klopjacht op joden

In de steegjes van de joodse wijk van Córdoba klonk in de 10e eeuw het getrappel van ezelshoeven en het geroep van kooplui die in het Hebreeuws en Arabisch hun waar aanprezen. 

Niet-moslims mochten best in Córdoba wonen, zolang ze maar jizya betaalden, één dinar per jaar. Historici denken dat joden, christenen en moslims redelijk vreedzaam naast elkaar leefden. Maar na La Reconquista – de christelijke herovering – was dat voorbij. 

Synagogen werden tot kerk omgebouwd of in brand gestoken, en er is er maar één bewaard gebleven. Op de muren zie je de sporen van de Moors-joodse mengcultuur: Hebreeuwse teksten met islamitische versieringen.

Martelkamer in de kelder

Volgens de overlevering wilde koningin Isabella haar onderjurk pas weer wassen als alle moslims verdreven waren uit Granada. 

Deze onhygiënische belofte zou ze hebben gedaan in het koninklijk paleis, Alcázar de los Reyes. Van oorsprong was dit een vesting waar de kalief zich schuilhield bij onlusten, en waar de enorme bibliotheek van Córdoba zich bevond. 

Maar na de christelijke herovering verbleven de katholieke koningen er. Hier planden ze de genadeslag voor de Moren en andere ‘heidenen’. De gevreesde Spaanse Inquisitie had in de kelder onder een van de torens een verhoorkamer.

Download een gids van de grootse stad Córdoba

Ga mee naar Córdoba en kijk rond in de stad waarbij Londen en Parijs 1100 jaar geleden in het niet vielen.

Download onze historische gids hier:

Bekijk ook ...