De guillotine stond aan de noordkant van de Place de la Revolution, naast het Hôtel de Crillon, dat nog steeds bestaat.

Historia’s Stedengids: Revolutiestad Parijs

In het centrum van Parijs was de Franse Revolutie op z’n hevigst. De paleizen, gevangenissen en vestingen van de stad vertellen vandaag de dag het verhaal van de felle strijd die de revolutionairen leverden om de toekomst van de republiek veilig te stellen.

Het centrum van Parijs was van 1789 tot 1804 het toneel van opstanden en contrarevoluties.

Het bloedige hoofdstuk begon op 14 juli 1789, toen boze burgers de gehate Bastille-gevangenis bestormden, de commandant doodden en het gebouw afbraken. In de bestrating van de Place de la Bastille zijn alleen de contouren van de gevangenis nog te zien.

In de twee jaar daarna probeerde een nationale vergadering in Frankrijk orde op zaken te stellen, maar het vetorecht van koning Lodewijk XVI was steeds meer mensen een doorn in het oog. Toen de koning in 1791 aan zijn huisarrest op het Louvre probeerde te ontsnappen, werd hij afgezet en wegens hoogverraad geëxecuteerd. Het land werd een republiek.

Het eerste regime van de herboren natie bleek echter al snel wreder dan dat van de koning. Veel ‘vijanden van het land’ – vaak edellieden en politieke tegenstanders – werden door verbeten
revolutionairen een kopje kleiner gemaakt. Onder Georges Danton en Maximilien de Robespierre voerde de republiek een schrikbewind, en maar liefst 40.000 mensen vonden de dood onder de guillotine. De Conciergerie, waar zij hun lot afwachtten, is vandaag de dag een museum.

Te voet door de geschiedenis

Tijdens de wandeling (7,1 km) kom je langs de plekken waar de revolutie op z’n hevigst was. Je kunt ook een stukjeafsnijden door van het Hôtel de Ville naar de Conciergerie te gaan.

Download de gids van revolutiestad Parijs. Hij is geoptimaliseerd om uit te printen.

Let op: Om het artikel te downloaden dien je een profiel te hebben op onze website. Het aanmaken daarvan is gratis en duurt niet lang. Als je op de downloadknop klikt, kun je een profiel aanmaken.

In 1795 gaf het Directoire, het nieuwe bestuur van de revolutie, het plein zijn huidige naam: Place de la Concorde.

Bekijk ook ...