Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De muren van de grafkamer van Thoetmosis III waren versierd met scènes uit het heilige boek Amdoeat. Op het plafond waren sterren afgebeeld.

Cultuur - Historische gidsen

Graven in een geheim dal

Een afgelegen dal aan de westoever van de Nijl werd in het diepste geheim opgevormd tot de laatste rustplaats van vele Egyptische farao's.

Toen farao Thoetmosis I rond 1500 v.Chr. de Egyptische troon besteeg, kreeg zijn architect Ineni opdracht om een speciaal graf te bouwen. Het moest in het diepste geheim in een afgelegen dal uitgehouwen worden en mocht niet van buitenaf te zien zijn.

1700 jaar lang hadden de farao’s zich laten begraven in monumentale graven die hun grootsheid tentoon moesten spreiden.

Graven trokken grafrovers aan

Maar de grafmonumenten, en vooral de piramides, trokken massaal grafrovers aan, en de farao’s besloten daarom van tactiek te veranderen: de graven moesten zo onopvallend mogelijk aangelegd worden.

Architect Ineni voerde het bevel van Thoetmosis I trouw uit. ‘Alleen ik zag toe op de bouw van het rotsgraf van zijne majesteit. Niemand zag of hoorde iets’, kerfde hij in de wand van het graf.

Thoetmosis I werd de eerste farao van wie vaststaat dat hij begraven werd in wat nu de Vallei der Koningen heet. Enige tijd later werden ook graven voor de koninginnen en prinsen van het land aangelegd in een naburig dal, dat nu bekend is als de Vallei der Koninginnen.

In de loop van 500 jaar werden de beroemdste Egyptische farao’s en hun familie begraven in de geheime vallei aan de westelijke oever van de Nijl.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg