Heritage Images/Getty Images
Honden in de ruimte

Wereldsterren door ruimteavonturen

In 1961 heeft Nikita Chroesjtsjov een geschenk voor de first lady Jackie Kennedy – de puppy Poesjinka. Ze is de dochter van de Sovjet-ruimtehond Strelka (rechts), die een jaar eerder in de Spoetnik 5 naar de ruimte reisde.

Op naar het oneindige universum!

Niet alleen de drie mannen in de neus van de Saturnus V wachten vol spanning op de lancering van de Apollo 11. Rondom het Kennedy Space Center en thuis voor de televisie zitten mensen met ingehouden adem te kijken. Vijf dagen later ziet de hele wereld hoe Neil Armstrong als eerste mens de maan betreedt.

Getty Images

Florida, VS
Juli 1969

Getty Images

Alleen in het wereldruim

Bruce McCandless nam zijn jetpack op zijn rug en stapte uit NASA’s ruimteveer Challenger. Zonder lijn zweefde de astronaut vrij door de ruimte. Jaren later herinnerde McCandless zich de vlucht als een bezoeking: ‘Het was misschien een kleine stap voor Neil Armstrong. Maar voor mij was het een idioot grote sprong.’

Getty Images

Ruimte
Februari 1984

Getty Images

Sterren in het ruimteonderzoek

In 1960 stuurt de Sovjet-Unie onder andere twee honden, een stel muizen en een konijn de ruimte in. De Spoetnik 5-missie wordt een succes, en iedereen komt levend terug. De honden, Belka en Strelka, worden echte sterren. En als Strelka een jaar later puppy’s krijgt, doet de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov het hondje Poesjinka cadeau aan de first lady van de VS: Jacqueline Kennedy.

Heritage Images/Getty Images

Sovjet-Unie
Augustus 1960

Heritage Images/Getty Images

Maanquarantaine

President Nixon feliciteert de astronauten Neil Armstrong, Michael Collins en ‘Buzz’ Aldrin na hun succesvolle reis naar de maan. Ze moeten nu drie weken in een ‘mobiele quarantainefaciliteit’ doorbrengen. Dat is nodig omdat experts bang zijn dat er niet alleen maanstenen in de bagage van de ruimtereizigers zaten, maar mogelijk ook onbekende ziekten. Maar niemand wordt ziek, en de drie worden met hun gezin herenigd.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, VS
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Eagle keert terug naar aarde

Het Amerikaanse maanlandingsvaartuig Eagle stijgt op van het kale maanoppervlak. Hij is op weg naar het ruimteschip Apollo 11, dat de astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin terug naar aarde zal brengen. Zij hebben zojuist de eerste bemande maanlanding overleefd. Armstrong en Aldrin hebben talloze monsters verzameld, en, niet onbelangrijk, de Amerikaanse vlag geplant. En dat alles onder toeziend oog van miljoenen televisiekijkers.

Science & society

Maan,
Juli, 1969

Science & society

Russische ruimtester gehuldigd in Denemarken

De eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin, kon rekenen op een overweldigende belangstelling toen hij in september 1962 Denemarken bezocht. De Rusissche kosmonaut werd op de scheepswerf van Kopenhagen gehuldigd voor zijn inzet. Daarna ontving hij een koninklijke handdruk van koning Frederik en koningin Ingrid.

p. pedersen/polfoto

Denemarken
September 1962

p. pedersen/polfoto

Vertrek richting de maan

Het zicht is perfect als de Apollo 11 wordt gelanceerd tijdens de meest spectaculaire reis in de geschiedenis. 12 minuten later vliegt het vaartuig in een baan waarin hij anderhalf rondje maakt voordat een hulpraket hem naar de maan schiet. Vier dagen later betreedt Neil Armstrong als allereerste mens de maan.

Life/Getty images

Juli 1969, om 13.32 uur
Florida, VS

Life/Getty images