





Raceauto op ramkoers
De Vanderbilt Cup-race verliep zo dramatisch dat er een wiel van een voertuig loskwam. Bestuurder Eddie Pullen verloor de controle, en het publiek vluchtte weg. Begin 20e eeuw was de raceauto zo snel geworden dat autoraces zich hadden ontwikkeld tot een levensgevaarlijke sport – voor deelnemers én toeschouwers.
Santa Monica, Californië,
Februari 1914
Een race voor nazi’s
Er rijden raceauto’s van Mercedes Benz met de herkenbare hakenkruisen over de AVUS-baan in Berlijn. In de jaren 1930 besteedt de nazipropaganda veel aandacht aan de ontwikkeling van snelle auto’s. De auto’s worden steeds beter, en de Duitsers winnen steeds meer grand prix. Dat gebruiken de nazi’s als symbool voor de terugkeer van de vroegere hoogtijdagen van Duitsland.
Berlijn, Duitsland
Omstreeks 1940
Ramp van Le Mans
De populaire autorace 24 uur van Le Mans vestigde in 1955 een triest record toen een ongeluk tot de grootste tragedie uit de geschiedenis van de autosport leidde. Meer dan 80 toeschouwers kwamen om toen coureur Pierre Levegh op Lance Macklin botste en brokstukken het publiek in vlogen. Levegh reed in een Mercedes-Benz 300 SLR, en Mercedes trok zich na het ongeluk 30 jaar lang terug uit de autosport.
Le Mans, Frankrijk
Juni 1955