Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kunstmatige intelligentie wekt grootste historische persoonlijkheden tot leven

Een nieuwe tool animeert foto’s met behulp van deep learning-technologie. Met één klik kun je de grootste persoonlijkheden uit de wereldgeschiedenis tot leven wekken.

Nu kun je de grootste persoonlijkheden uit de wereldgeschiedenis tot leven wekken. De nieuwe tool Deep Nostalgia, die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie en zogeheten deep learning-technologie, maakt het mogelijk foto’s van overleden familieleden en historische personen te animeren.

De tool is een initiatief van het internationale genealogieplatform MyHeritage en werd vorige week gelanceerd.

Zie de geschiedenis tot leven komen:

De technologie werkt hetzelfde als deepfakes: nepvideo’s op basis van twee algoritmen.

Een daarvan is het creatieve algoritme. Het analyseert grote hoeveelheden gegevens van de te imiteren persoon om de beste deepfake te maken. Het algoritme analyseert gelaatstrekken, haar, schaduwen, enzovoort vanuit verschillende hoeken en komt uiteindelijk met een deepfake.

Algoritme nummer twee controleert het werk en treedt op als politieagent. Het analyseert details als verkeerd geplaatste pixels, de beweging van het gezicht ten opzichte van het hoofd en dergelijke.

Als het controlealgoritme fouten vindt, rapporteert het dit aan het creatieve algoritme, dat de fouten corrigeert en met een nieuwe, verbeterde versie komt.

Terwijl deepfakes van beroemdheden als Tom Cruise en Barack Obama al jaren bestaan, geeft Deep Nostalgia je nu de mogelijkheid om de deepfake-technologie zelf uit te proberen op je kennissen en historische personen. Zolang je toestemming hebt, zijn er geen beperkingen op wie je de technologie loslaat.

Benieuwd hoe je overgrootmoeder eruit zou hebben gezien op video? Probeer dan de tool op MyHeritage.com, waar je een oude foto kunt uploaden en een gezicht kunt laten animeren.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg