Kunstmatige intelligentie wekt grootste historische persoonlijkheden tot leven

Een nieuwe tool animeert foto’s met behulp van deep learning-technologie. Met één klik kun je de grootste persoonlijkheden uit de wereldgeschiedenis tot leven wekken.

Nu kun je de grootste persoonlijkheden uit de wereldgeschiedenis tot leven wekken. De nieuwe tool Deep Nostalgia, die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie en zogeheten deep learning-technologie, maakt het mogelijk foto’s van overleden familieleden en historische personen te animeren.

De tool is een initiatief van het internationale genealogieplatform MyHeritage en werd vorige week gelanceerd.

Zie de geschiedenis tot leven komen:

Zo ziet het eruit als Napoleon Bonaparte, Sitting Bull, Marie Curie, Benito Mussolini en Abraham Lincoln geanimeerd worden in Deep Nostalgia.

De technologie werkt hetzelfde als deepfakes: nepvideo’s op basis van twee algoritmen.

Een daarvan is het creatieve algoritme. Het analyseert grote hoeveelheden gegevens van de te imiteren persoon om de beste deepfake te maken. Het algoritme analyseert gelaatstrekken, haar, schaduwen, enzovoort vanuit verschillende hoeken en komt uiteindelijk met een deepfake.

Algoritme nummer twee controleert het werk en treedt op als politieagent. Het analyseert details als verkeerd geplaatste pixels, de beweging van het gezicht ten opzichte van het hoofd en dergelijke.

Als het controlealgoritme fouten vindt, rapporteert het dit aan het creatieve algoritme, dat de fouten corrigeert en met een nieuwe, verbeterde versie komt.

Terwijl deepfakes van beroemdheden als Tom Cruise en Barack Obama al jaren bestaan, geeft Deep Nostalgia je nu de mogelijkheid om de deepfake-technologie zelf uit te proberen op je kennissen en historische personen. Zolang je toestemming hebt, zijn er geen beperkingen op wie je de technologie loslaat.

Benieuwd hoe je overgrootmoeder eruit zou hebben gezien op video? Probeer dan de tool op MyHeritage.com, waar je een oude foto kunt uploaden en een gezicht kunt laten animeren.