royal geographical society
Menn på Mount Everest

IJskoude avonturen

40.000 goudzoekers lopen 50 kilometer door de kou, en een poolvorser is 20 jaar bezig om de Noordpool te bereiken. Extremen zijn aantrekkelijk voor de mens, en wat is er nu extremer dan een berg beklimmen en de Noordpool verkennen in de ijzige kou?

Toeristen op glad ijs

Een bont gezelschap beoefent de nieuwste sport: bergbeklimmen. Begin 19e eeuw ontdekken de Britten de Zwitserse Alpen. Toeristen kunnen er enorme gletsjers bewonderen, die makkelijk een heel reisgezelschap kunnen opslokken.

Otto Herschan Collection/Getty Images

Alpen,
1865

Otto Herschan Collection/Getty Images

Als eerste op de Noordpool

‘Eindelijk op de Noordpool, 20 jaar mijn doel.’ De Amerikaanse poolvorser Robert Peary zette zijn trotse mannen op een rijtje toen ze in 1909 het noordelijkste punt van de aarde bereikten. Volgens moderne onderzoekers stond Peary niet exact op de noordpool, maar hij was er wel het dichtste bij tot dan toe.

Getty images

90 graden noorderbreedte,
6 april 1909

Getty images

Riskante tocht naar de top

Bergbeklimmers probeerden al zeker 30 jaar de hoogste top ter wereld te bereiken. Vergeefs. Pas in 1953 kwamen twee man van een goed georganiseerde Britse expeditie boven. Onderweg kregen ze hulp van lokale dragers, die hier met stevige stijgijzers een gletsjerkloof oversteken over een meegenomen boomstam.

royal geographical society

Mount Everest, Nepal
1953

royal geographical society

Goudkoorts bij 30 graden vorst

Tienduizenden worstelen zich de Chilkoot-bergpas over om in Klondike op zoek te gaan naar goud. De route begint met ‘de ergste 50 kilometer op aarde’, een martelgang waarbij de goudzoekers in 20 keer heen en weer lopen om al hun spullen mee te kunnen nemen. Dik 100.000 man gaan op weg, 40.000 halen het.

University of washington libraries

Chilkoot Pass, Alaska
1898

University of washington libraries

Poolschip in het donker

Het expeditieschip Endurance kwam muurvast te zitten in het ijs tijdens de reis van poolvorser Ernest Shackleton naar Antarctica in 1915. Fotograaf Frank Hurley kreeg zo de kans om de 20 noodzakelijke lichtbronnen achter de ijsschotsen neer te zetten en het schip tegen de zwarte poolnacht te vereeuwigen.

Royal Geographical society

Weddellzee, Antarctica
1915

Royal Geographical society