Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images
Kampgevangene benoemt nazibewaker

GALERIJ: De onmenselijke kampen van de nazi’s

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden miljoenen Europese joden, Duitse homoseksuelen, Russische krijgsgevangenen, zigeuners en anderen het slachtoffer van de meest systematische genocide ooit. In de nazikampen wacht de dood door uithongering, uitputting, ziekte en de gaskamer.

Krijgsgevangene kijkt dood in de ogen

De Duitsers sloten miljoenen Russen op in kampen na de aanval op de Sovjet-Unie in 1941. Toen SS-leider Heinrich Himmler een paar maanden later een kamp in Minsk inspecteerde, ging een piloot van het Rode Leger tegen het hek aan staan. Doodkalm staarde hij een van de ergste nazibeulen recht in de ogen – zonder weg te kijken.

Getty Images

Sovjet-Unie
Augustus 1941

Getty Images

Laatste hoofdstuk van Hitlers ‘Endlösung’

In het voorjaar van 1944 begonnen de nazi’s met de uitroeiing van de joden in Hongarije. In nog geen drie maanden werden 430.000 joden per trein afgevoerd, voornamelijk naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen, die direct van het station naar de gaskamers gingen.

farvelagt af Dana Keller

Auschwitz, Polen
Mei 1944

farvelagt af Dana Keller

Een beschuldigende vinger

Amerikaanse troepen hebben net een Duits concentratiekamp bevrijd en de bewakers gevangengenomen. In één klap zijn de rollen omgedraaid en krijgt een Russische dwangarbeider de kans om zijn kwelgeest ter verantwoording te roepen.

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Polen
April 1945

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Kampgevangenen in veiligheid gebracht

Duizenden gevangenen uit Duitse concentratiekampen werden tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in bussen met het Rode Kruis erop via Denemarken naar Zweden gebracht. In de Deense grensplaats Padborg werd medische hulp verleend. Aan het einde van de oorlog waren 20.000 gevangenen uit de kampen geëvacueerd.

Nationalmuseet

Padborg, Denemarken
Voorjaar 1945

Nationalmuseet