S. Dullaway/Detroit Publishing Co.
Kinderen likken aan ijs

GALERIJ: Zonder eten en drinken wordt het niks

New Yorkers likken aan ijsblokken tijdens de ergste hittegolf in tien jaar, Duitsers moeten vier miljard mark betalen voor een biertje en de VS voeren een alcoholverbod in.

Wijn in de goot

De wijn stroomt door de straten van de stad, en de inwoners kijken geboeid toe. De federale politie is bezig ruim 3400 liter alcohol te vernietigen, want drank is nu eenmaal verboden. Tussen 1920 en 1933 waren de Verenigde Staten volledig drooggelegd, en speciale alcoholagenten moesten het verbod handhaven.

Polfoto/corbis

Los Angeles,
1920

Polfoto/corbis

Vliegeren met geld

Schooljongens peilen de windrichting voor ze hun vlieger van bankbiljetten oplaten. In de jaren 1920 wordt het land zwaar getroffen door hyperinflatie: de herstelbetalingen van de Eerste Wereldoorlog zijn funest voor de Duitse economie. De geldpersen maken overuren en de arbeiders krijgen een paar keer per dag betaald, terwijl het geld met de minuut minder waard wordt. Zo kost een biertje in 1923 maar liefst vier miljard mark.

AOP/Getty Images

Duitsland,
1922

AOP/Getty Images

Overvloed met kerst

De magere oorlogsjaren zijn voorbij en in Londen tiert de jaarlijkse kersthandel in kalkoenen welig. De opleving is echter maar van korte duur, want tussen de twee wereldoorlogen zal een economische crisis toeslaan die in 1926 in een algemene staking van 10 dagen uitmondt.

Getty Images

Londen,
December, 1919

Getty Images

IJsbezorger trotseert de mist

Hoewel de koelkast al is uitgevonden, bewaren de meeste mensen in Londen hun eten in een kast die met een ijsblok wordt gekoeld. Als het gesmolten is, moeten ze een nieuw blok kopen bij de ijshandelaar, die het thuisbezorgt. De blokken worden in Noorwegen ‘geoogst’ in bevroren meren. De export loopt goed: Noorwegen verkoopt honderdduizenden tonnen ijs per jaar.

Getty images

Engeland
Oktober 1919

Getty images

Taartbezorger in balans

Een zelfverzekerde fietskoerier zoeft over de kasseien van Rome. Zijn eerste taak van de dag is relatief simpel: dozen met taart bezorgen bij cafés. Maar één verkeerde hoofdbeweging kan een hele nacht hard werken ongedaan maken.

Bettmann/Getty Images

Rome, Italië
1949

Bettmann/Getty Images

Verfrissing in de zomerhitte

IJsblokken op straat voor een winkel in New York vormen een welkome verkoeling voor de straatkinderen van de stad, die er dorstig aan likken. Het noordoosten van de VS gaat gebukt onder een hittegolf met temperaturen ruim boven de 30 graden. Zo’n 2000 mensen bezwijken aan de hitte.

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.

New York City, VS
Juli 1911

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.