Corbis/Ritzau Scanpix
Politie houdt fans op afstand

GALERIJ: Wereld heeft Beatleskoorts

Eind jaren 1950 werd een van de belangrijkste popgroepen van de eeuw gevormd in Liverpool. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr veroveren de wereld met hun Engelse charme.

Constant belaagd

Toen de film A Hard Day’s Night opgenomen werd, waren de Beatles op het toppunt van hun populariteit. Gillende meisjes stonden in de rij voor een handtekening of zelfs maar een glimp van ‘the four lads’. In de film waren ze eeuwig op de vlucht voor hun fans – net als in het echt. Het was dan ook niet moeilijk om figuranten te vinden voor de treinscène met George Harrison.

Getty Images

Groot-Brittannië
1964

Getty Images

Beatles gaan knock-out

Begin jaren 1960 is de Beatlekoorts op zijn hoogtepunt. Iedereen wil de Britse wereldsterren ontmoeten – zo ook bokser Muhammad Ali. Hij is op trainingskamp als de Beatles voor het eerst de VS bezoeken, en er wordt in allerijl een ontmoeting georganiseerd. Want wie wil niet kunnen zeggen dat hij de ijzeren vuist van Muhammad Ali heeft overleefd?

Bettmann/Getty Images

VS
Februari 1964

Bettmann/Getty Images

We love you Beatles!

Hysterische fans proberen door de politieversperring bij Buckingham Palace te komen in de hoop een glimp op te vangen van John, Paul, George en Ringo. The Beatles zijn hier om de MBE-onderscheiding – Order of the British Empire – van koningin Elizabeth in ontvangst te nemen. Vier jaar later, in 1969, geeft John Lennon de onderscheiding terug als protest tegen de Engelse steun aan de oorlog in Vietnam.

Corbis/Ritzau Scanpix

Londen
1965

Corbis/Ritzau Scanpix

Populairder dan God?

Boze jongeren in de Amerikaanse Bible Belt verbranden lp’s van de Beatles. Ze protesteren tegen John Lennons commentaar op de tanende invloed van het geloof op de jeugd van de jaren ’60: ‘Wij (The Beatles, red.) zijn nu populairder dan Jezus.’ Zijn uitspraak bleef in Engeland onopgemerkt, maar in het zuiden van de VS stak een storm van protest op en kerkgenootschappen en christelijke radiozenders riepen op tot harde acties.

POLFOTO/CORBIS

Waycross, Georgia, VS
Augustus 1966

POLFOTO/CORBIS

LEES OOK: John Lennon werd doodgeschoten door verbitterde fan