Keystone/Getty Images
Teruggekeerde troepen

GALERIJ: Soldaten op Amerikaanse bodem

Amerikaanse soldaten bewaken witte leerlingen, mariniers oefenen alternatieve landingen en teruggekeerde soldaten genieten van de skyline van Manhattan na jaren van oorlog op de oceaan.

Witte leerlingen krijgen militair escorte

Op de Central High School in Little Rock begint het nieuwe schooljaar met rassenscheiding: de gouverneur zet troepen in om negen zwarte leerlingen de toegang te ontzeggen. Daar is president Dwight D. Eisenhower het niet mee eens. Hij geeft de soldaten een tegenbevel, waardoor ze witte leerlingen bewaken om de zwarte te beschermen.

Getty Images

Arkansas, VS.
September 1957

Getty Images

Roeien met de riemen die je hebt

Leden van het marinekorps moeten een levendige fantasie hebben als ze oefenen met landen op de kust in het Amerikaanse trainingskamp Fort Bragg. Begin Tweede Wereldoorlog groeit het complex als kool. In 1940 zitten er 5400 soldaten; in 1941 zijn het er al 67.000. Fort Bragg is nu een van de grootste legerbases ter wereld.

POLFOTO/CORBIS

Fort Bragg, North Carolina, VS.
1941

POLFOTO/CORBIS

VS staan in brand

De moord op de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King op 4 april leidt tot de grootste ongeregeldheden aller tijden in de VS. In het hele land zijn rassenrellen, en alleen al in Washington zet de regering 13.600 soldaten in om de orde te herstellen. Als de rust is wedergekeerd in de hoofdstad zijn er 12 doden en ruim 1000 gewonden gevallen en liggen 1200 gebouwen in puin.

Getty Images

Washington D.C., VS.
1968

Getty Images

Terug van het slagveld

Vanaf het dek ontwaren de Amerikaanse veteranen hun thuis. Vele duizenden soldaten hebben in Europa gevochten en zijn er invalide geraakt. Het Zweedse schip Gripsholm, dat is gecharterd door het Rode Kruis, heeft hen de oceaan over gebracht. De veteranen kunnen bijna hun naasten weer in de armen sluiten.

Keystone/Getty Images

VS.
Februari 1945

Keystone/Getty Images