Peter Turnley/Getty Images
Studentenprotesten in China

GALERIJ: Protesteren is het beste wapen van het volk

Van het Plein van de Hemelse Vrede in Peking tot het studentenoproer in Parijs: het beeld is hetzelfde. Als het volk ontevreden is, maakt het gebruik van een wijdverbreid middel – demonstraties.

Protesten in het westen

Een jonge demonstrant met een bebloed gezicht wordt weggeleid uit het heetst van de strijd. In mei 1968 komen de studenten in opstand – ze protesteren op zo’n 2000 universiteiten in de Westerse wereld. Het oproer richtte zich onder meer op het docentenkorps. Studenten vonden dat het onderwijs dat ze kregen te ouderwets was, en dat universiteiten alleen oog hadden voor het kapitalistische en burgerlijke wereldbeeld.

Hulton Deutsch/Getty Images

Parijs, Frankrijk
1968

Hulton Deutsch/Getty Images

Een dode op het Vrijheidsplein

In het voorjaar van 1989 ontstaat het grootste politieke protest uit de geschiedenis van communistisch China: studenten eisen democratie en persvrijheid. Maar in juni weet het regime de onrust te bezweren als het leger het Plein van de Hemelse Vrede ontruimt en duizenden burgers doodt.

Peter Turnley/Getty Images

Peking, China
April 1989

Peter Turnley/Getty Images

69 gedood in bloedbad

Leden van de anti-apartheidsbeweging herdenken dat 10 jaar geleden de politie in het Zuid-Afrikaanse township Sharpeville een bloedbad veroorzaakte. In 1960 schoot de politie op 7000 demonstranten die protesteerden tegen de apartheid en de rassenscheidingswetten in de Zuid-Afrikaanse samenleving. 69 mensen werden tijdens dit bloedbad omgebracht, en nog eens 180 raakten gewond.

Roger Jackson/Getty Images

Londen, Groot-Brittannië
1970

Roger Jackson/Getty Images

Kunstenaars offerden paard uit protest tegen oorlog

De kunstenaar Bjørn Nørgaard las voor uit de Bijbel terwijl Lene Adler Petersen met een kruis onder haar arm ‘lief, dood paard’ zong. Vlak daarvoor had Nørgaard het bebloede hoofd van het pas geslachte paard, ‘Rode Vlag’, op een stok gezet. Ze deden dit uit protest tegen de onverschillige houding van de Denen tegenover de Vietnamoorlog.

Jørgen Schytte/Scanpix

Kirke Hyllinge, Denemarken
Januari 1970

Jørgen Schytte/Scanpix

Monnik pleegt zelfmoord

De boeddhistische monnik Thich Quang Duc pleegt zelfmoord op een kruispunt in de Zuid-Vietnamese hoofdstad door zichzelf in brand te steken. Hij doet dit uit protest tegen de Ngo Dinh Diem-regering die boeddhisten vervolgde. Vijf maanden later werd Diem afgezet en geëxecuteerd tijdens een militaire staatsgreep.

malcolm browne/ap/polfoto

Saigon, Zuid-Vietnam
Juni 1963

malcolm browne/ap/polfoto

Bloemenkinderen op oorlogspad

Ongeveer 35.000 demonstranten hebben zich bij het Pentagon verzameld om te protesteren tegen de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnamoorlog. Ze worden opgewacht door bijna 2500 gewapende soldaten, van wie sommigen anjers krijgen overhandigd als boodschap van vrede. De man met de bloemen is George Harris, die onder de naam ‘Hibiscus’ later het psychedelic gay liberation theatre zou oprichten.

Aop/getty

Arlington, Virginia, VS
Oktober 1967

Aop/getty

Franse politie ontruimt straat

Het studentenoproer is uitgegroeid tot een algemene landelijke staking, waaraan een derde van de gehele beroepsbevolking meedoet. In totaal 11 miljoen Fransen voeren in de lente actie voor hogere lonen en een nieuwe vorm van bestuur. De politie slaat hard in op de actievoerders – en zelfs onschuldige huisvrouwen moeten het ontgelden.

POLFOTO/CORBIS

Parijs,
Mei 1968

POLFOTO/CORBIS